Rade Lazić i Toni Tairi Foto: Privatna arhiva
Rade Lazić i Toni Tairi Foto: Privatna arhiva

Rast broja zaraženih i preminulih od koronavirusa u Srbiji je stavio "katanac" na noćne klubove i splavove, a zbog činjenice da je izlazak iz države u većinu zemalja zabranjen, posledice osećaju i ugostitelji u regionu.

PROČITAJTE JOŠ

U Srbiji su nedavno nove mere zabrane stupile na snagu, a jedna od njih je i zabrana dnevnih žurki. Iako su klubovi pod ključem, zatvoreni restorani i splavovi imaju svakodnevnu posetu do 21 sat, a otvoreni do 23 sata. Međutim, takva pravila kao kod nas ne važe za region. Tamošnji ugostiteljski objekti rade slobodnije i duže, bez ograničenog broja gostiju, ali sa odstojanjem stolova od dva metra. Takođe, posetioci nisu dužni da nose maske u zatvorenom prostoru, ali zato su zaposleni dužni da budu pod zaštitom.

Ekipa portala Nova.rs porazgovarala je sa vlasnicima i menadžerima poznatijih ugostiteljskih objekata u dijaspori, koji od vanrednog stanja pa do danas u novčanim gubicima po nekoliko stotina hiljada evra.

Vlasnik diskoteke „Troja lounge bar & club“ u Ljubljani Driton Tairi, poznatiji kao Toni, kaže da su u Sloveniji mere predostrožnosti prilično popustile. Iako njegova diskoteka ne radi do daljnjeg, u nargila baru je neograničeno radno vreme i broj gostiju.

„Diskoteka ne radi mesecima jer su zabranjena velika gostovanja. Kod nas su vikendom nastupali uglavnom izvođači iz Srbije, ali zbog zatvorenih granica i zabrane rada to je sada nemoguće. Tu je nenormalno veliki gubitak. Srećom, pa godinama imamo razvijen posao i uz klub imamo i kafić koji je aktivan. Što se tiče zatvorenog prostora, maske su obavezne, kao i skup do deset osoba. Pošto je leto, unutra nema ni potrebe da se sedi. U sklopu naše objekta imamo veliku terasu gde je neograničen broj ljudi, uz odstojanje stolova od metar i po do dva. Radno vreme je do ponoći i gosti se zaista trude da ispoštuju sve naše propise, a mi uvedene mere države. Ugostiteljstvo snosi velike troškove i posledice zbog pandemije, ali nas spasavaju nargile na kojima, pored prodatog pića, imamo zaradu. Ljudi masovno koriste šiše, pogotovo omladina. Kakvo je stanje kod drugih, ja zaista ne mogu da se žalim, ali problem svakako postoji i nadam se da ćemo od sledeće godine početi sa kolektivnim oporavkom“, rekao je Toni za naš portal.

S druge strane, ni u Austriji nije ništa drugačije nego i u Sloveniji. Menadžer diskoteke „Village“ u Beču, Rade Lazić, ističe da je njihova vlada najavila pobiljšanje na jesen ukoliko ne skoči broj obolelih od Covida 19.

„Što se tiče Beča, radno vreme restorana i noćnih klubova je do jedan sat posle ponoći. U diskotekama mora da se poštuje određena razdaljina između stolova od dva metra. Gosti nisu u obavezi da nose maske, ali konobari i svi zaposleni su dužni da rade pod zaštitom. Ove uvedene mera u Austriji će sigurno važiti do kraja leta, a možda ih i produže. To se još uvek ne zna. Vlada Austrije objavila je da ćemo početi sa normalnim radom početkom jeseni. Međutim, pravila se menjaju svaki čas u zavisnosti od situacije sa koronavirusom“, rekao je Lazić.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare