Tomin hit „Ej, Branka, Branka“ posvećen je poznatoj pevačici

Podeli:
Toma Zdravković Foto: Printscreen/Youtube

Miša Marković, autor pesme "Ej, Branka, Branka", jednog od najvećih hitova Tome Zdravkovića, preminuo je pre dva dana u 71. godini, a vest o njegovoj smrti objavila je pevačica Zorica Brunclik na svom Instagram profilu.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što je malo poznato je da je da je ovaj evergrin zapravo posvećen pevačici Branki Sovrlić, koja je to ispričala gostujući pre nekoliko godina u emisiji „Press pretres“.

Ona je otkrila da je pesma „Ej, Branka, Branka“ nastala sasvim slučajno.

„Miša Marković mi je pravio prve pesme i vozio me je na stanicu kao pravi kolega, i ja ga pitam da mi kaže kako pravi pesme i odmah je rekao: ‘Ej, Branka, Branka, ko je kriv zbog našeg rastanka’. Otišao je kući i napisao hit“, ispričala je Branka.

„Eto, zahvaljujući mom imenu nastao je veliki hit Tome Zdravkovića. Mada mnogi ne znaju, misle da je to Tomima pesma, jer je većinu pesama Toma sam napisao, ali taj njegov hit je nastao sasvim slučajno po mom imenu“, otkrila je Branka u emisiji „Press pretres“.

Branka Sovrlić Foto:Privatna arhiva

Marković je radio sa velikim brojem pevača bivše Jugoslavije. Autor je brojnih pesama, koje su i dan-danas veliki hitovi. Među njima su i pesme kao što su “Recite mu da ga volim”, “Ruzmarin“, “Kunem ti se životom“, “Lažu da vreme leči sve“, “Srce je moje violina”, “Evo već je Božić”, “Ej Branka, Branka”, “Bosanac“, i mnogih drugih koje su otpevali narodni pevači.

Sarađivao je sa najznačajnijim imenima na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, kao što su Lepa Brena, Miroslav Ilić, Toma Zdravković, Bisera Veletanlić, Merima Njegomir, Hanka Paldum, Vera Ivković, Lepa Lukić, Zoran Kalezić i mnogi drugi.

Muzičku karijeru započeo je kao pevač 1972. godine kada se pojavio na Omladinskom festivalu u Subotici. U periodu između 1971. i 1982. godine snimio je oko 47 ploča, sarađivao je sa najpriznatijim kompozitorima tog vremena, među kojima su bili: Arsen Dedić, Nikica Kalođera, Aca Korać, Đorđe Novković, Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Boris Bizetić…Prodao je više od milion ploča i učestvovao na mnogim festivalima kao što su: Beogradsko proleće, Hit leta, Mesam, Hit parada. Pesme koje je pevao bile su u vrhu svih top lista tadašnje Jugoslavije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar