Foto: Promo

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je danas da je pokrenula sajt pod naslovom ratusrbiji.rs, platformu za koju kaže da će na jednom mestu pružati sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine.

Razlog za pokretanje sajta tumače pokušajem da se u vremenu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji, kao i zbog neznanja o zločinima na teritoriji Srbije, razbije mit o tome da se u Srbiji nije dešavao rat, kao i da država Srbija nije učestvovala u ratnom raspadu druge Jugoslavije.

Jer – jeste, kaže Inicijativa mladih.

Navode da se deo sajta pod nazivom „baza znanja“ sastoji se od tekstova/analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i teroru i proterivanju manjina, kao i pobuni na jugu Srbije i antiratnom pokretu u Srbiji.

Na sajt je postavljena i mapa Srbije sa navodnim mestima zločina, nestanaka, lokacija masovnih grobnica, kampova paravojnih jedinica… što, kako tvrde iz Inicijative mladih, svedoči o rasprostranjenosti i sistematskom činjenju zločina na teritoriji Srbije.

Ucrtana su, kako dodaju i „mesta otpora ratu i nasilju u Srbiji“.

Inicijativa ovaj sajt preporučuje kao koristan onlajn alat za sve važne činjenice o zločinima koji su, kako kažu, vršeni nad etničkim i verskim manjinama u Srbiji krajem dvadesetog veka i poručuje da je podsetnik i opomena aktuelnim i budućim političkim vlastima u Srbiji da nema perspektive za Srbiju kao građansko društvo bez priznanja žrtava, procesuiranja zločinaca i odricanja od politike zločina.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare