Sve poznate transrodne ličnosti: Oni su promenili pol

Showbiz 07. jun. 202018:00
Podeli:
Andreja Pejić Foto: Marilla Sicilia / Capital pictures / Profimedia

Za razliku od nekih prethodnih decenija i godina, transrodnost i promena pola više nisu toliki tabu u svetu i danas gotovo svakodnevno možemo čuti nešto o transrodnim osobama koje se, za razliku od prošlih vremena, ne boje da jasno i glasno kažu ko su i kako se osećaju. Interesantno je da postoji i veliki broj javnih ličnosti koje su svojim fanovima i javnosti otvoreno priznali svoju transrodnost i činjenicu da su promenili pol.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan takav najnoviji slučaj dogodio se upravo krajem 2019. godine, kada je jutjuberka i modna blogerka Niki de Džeger priznala da je transrodna osoba. Iako je tada izazvala veliki broj medijski naslova u SAD, i stanovnici Evrope imali su priliku da se upoznaju sa njenom harizmom i lepotom na ovogodišnjem revijalnom delu Evrovizije – s obzirom na to da je ona bila voditeljka programa.

Svoje priznanje obelodanila je u video klipu na jutjubu koji je nazvala „Izlazim iz ormara“, a koji je, kako kaže, snimila zbog činjenice da je bila ucenjena, te da je nepoznata osoba od nje zahtevala da otkrije svoju tajnu američkoj javnosti.

Ona međutim nije jedina transrodna javna ličnost koja je tokom godina izazvala pravi šok svojim priznanjem.

Samo nekoliko godina pre nje, članica rijaliti porodice Kardašijan / Džener – Kejtlin Džener, nekada poznata kao Brus Džener, priznala je da je transrodna. U tada emotivnom video intervjuu i na naslovnoj strani „Vanity Fair“ magazina, Kejtlin je rekla da je o „ovom danu razmišljala od trenutka kada se rodila“. Njeno priznanje izazvalo je buru američke, ali i svetske javnosti.

View this post on Instagram

#bts from today’s shoot

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner) on

Ejdijan Dauling je takođe priznao da je transrodna osoba. Danas je poznat kao uspešan jutjuber i bodibilder, ali i advokat i aktivista za prava transrodnih osoba. Takođe je i suprug i otac.

Interesantno je da je Ejdijan prvi transrodni muškarac koji se našao na naslovnoj strani kolekcionarskog izdanja magazina „Men’s Health.“

Tokom 2014. godine, Končita Vurst izazvala je lavinu komentara zbog svog kontroverznog izgleda, te je tada zadobila i nadimak „bradata žena“.  Vurst je predstavljala Austriju na Pesmi Evrovizije 2014. u Kopenhagenu gde je sa pesmom Rise Like a Phoenix ostvarila ubedljivu pobedu i svojoj zemlji donela drugu pobedu u istoriji ovog takmičenja.

Ipak, široj austrijskoj javnosti postao je poznat mnogo ranije: nakon učešća u talent šou „Starmanija“ u kojem je 2007. uspeo da se plasira u finale.  Kao drag osoba Končita Vurst pojavio se tokom 2011. uz obrazloženje da na taj način želi da skrene pažnju na sve one koji se nalaze na marginama društva, a posebno na pripadnike LGBT populacije u Austriji i širom Evrope.

Iako termin Wurst na nemačkom označava kobasicu, Tomas je ovaj deo imena izabrao iz dela nemačke fraze „Das ist mir doch alles Wurst“ što u prevodu označava „ne zanima me“ uz obrazloženje da nije važno „ko smo i kako izgledamo, već kakvi smo ljudi“. Ime Končita je uzeo u znak podrške svojoj drugarici sa Kube.

Transrodna osoba koja je najpoznatija domaćoj javnosti zasigurno jeste manekenka Andreja Pejić. Ona je australijska manekenka srpsko-hrvatske nacionalnosti poreklom iz Bosne i Hercegovine. Pre promene pola početkom 2014. godine, označavana je kao androgini maneken.

U julu 2014. godine Pejićeva je objavila da je početkom iste godine promenila pol, kao i da je time ostvarila svoj dugogodišnji san. Govoreći o tome u intervjuu za časopis Pipl, otkrila je da je još sa trinaest godina otišla u biblioteku i pomoću kompjutera pretražila pojam promena pola. Tada je osetila veliko olakšanje koje je doneo dotok informacija o ovoj temi. Kako kaže, shvatila je da je to ono što treba da uradi. O tome je obavestila majku, baku i brata.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar