Foto:Shutterstock/ToskanaINC

Čak 77 odsto ispitanih pripadnika LGBT populacije smatra da Srbija ne vodi računa o njihovom položaju, 82 odsto smatra da Srbija nije dobro mesto za njihov život, a tek 14 odsto oseća se slobodno da izrazi svoj identitet, pokazuje istraživanje Centara za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Gej lezbejskog info centra GLIC, sprovedeno povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Kao i prethodnih godina, nasilje je na vrhu liste problema sa kojima se LGBT osobe svakodnevno suočavaju.

„Čak 59 odso ispitanih navelo je da je u poslednjih godinu dana bilo izloženo nekom obliku nasilja. Posebno zabrinjava podatak koji ukazuje na učestalost seksualnog nasilja što prijavljuje 14 odsto ispitanih. Emocionalno nasilje je i dalje najučestaliji oblik nasilja nad ovom populacijom i doživelo ga je više od pola učesnika u istraživanju. Kada je u pitanju fizičko nasilje, pokazuje se isti nivo izloženosti kao i u prethodnim istraživanjima“ navodi se u saopštenu GLIC-a.

Fokus ovogodišnjeg istraživanja bio je i na sagledavanju položaja LGBT osoba u oblasti rada i zapošljavanja.

„Uznemirava podatak da čak 92 odsto učesnika u istraživanju smatra da postojeći mehanizmi ne mogu da im garantuju zaštitu, dok 53 odsto smatra da poslodavci ne sankcionišu delotvorno diskriminaciju u radnom okruženju. Visok stepen nepoverenja u državu i postojeće mehanizme zaštite od nasilja i diskriminacije, kao i nedovoljna informisanost ključni su faktori koji dovode do toga da ove osobe nisu spremne da koriste raspoložive mehanizme zaštite“ ističe se u istraživanju.

Kao osnove zahteve prema ispitani iznose unapređenje zakonodavnog okvira, a pre svega regulisanje istoplonih zajednica, unapređenje mehanizama zaštite od nasilja i diskriminacije, podizanju svesti opšte populacije o ravnopravnosti i unapređenje uloge obrazovanja u oblasti razvoja tolerancije i zaštite od diskriminacije LGBT učenika.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare