Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nove studije muzičkih stručnjaka pokazuju da su žene kreativnije i uključenije u svoj doprinos kulturi, muzici i umetnosti od muškaraca, navodi "Rolling Stone" magazin. 

U najnovijoj studiji koju su prošlog meseca radili profesor Majkl Mauskapf sa „Columbia Business School“, profesor Noa Askin sa „INSEAD“ univerziteta i profesor Šaron Kopman sa „UC Irvine and Brian Uzzi of Northwestern“ univerziteta, istraživane su „kulturalne i strukturalne razlike između sadržaja i konteksta koji kreiraju muški i ženski izvođači“ – tema za koju su smatrali da je nedovoljno obrađena.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo istraživanje koje se baziralo na više od 250 hiljada pesama objavljenih u periodu od 1995. do 2000. godine, nije pokazivalo nikakve značajne razlike između muškh i ženskih izvođača. Međutim, kada su u razmatranje uzeli različite kolaboracije i žanrove muzike, klasifikujući ih po rodovima, Mauskapf, Askin i Kompan došli su do zaključka da su ženski izvođači bili mnogo kreativniji i slobodniji u stvaranju novih muzičkih žanrova i netipičnih zvukova.

Foto: EPA-EFE/Antonio Lacerda

„Istraživanje je pokazalo da društveni položaj polova mnogo više utiče na njihovu kreativnost i kombinovanje zvuka, nego što to čini sam rodni identitet ovih izvođača“, napisali su oni.

Kako se dalje objašnjava, veća kreativnost i muzički kvalitet kod ženskih izvođača proizvod je „nefer utakmice“ koja se vodi u muzičkoj industriji i dominantnijeg položaja muškaraca, prenosi pomenuti magazin. 

„Tendencija da ono što rade žene u industriji bude okarakterisano kao negativan uticaj ili pojava, stvara mnogo veći fenomenološki pokret van zidova same industrije. Za isti rad, žene će dobiti mnogo više negativnih kritika od muškaraca, što nesvesno tera žene da nadmaše muškarce i pokažu se kao bolji i pametniji igrači. Da bi prevazišle ove „duple standarde“, žene moraju da rade mnogo više“, navodi se u studiji.

Za kulturološki relevantan primer, stručnjaci su naveli govor koji je umetnica H.E.R. održala na dodeli Gremi nagrada 2019. godine.

„Morala sam da radim duplo više da bih dobila poštovanje ljudi u ovoj industriji. Ne dešava se svaki dan da mala tamnoputa devojčica odluči da svira električnu gitaru“, izjavila je ona tada.

Studija takođe navodi da muškarci u industriji dobijaju pohvale za svoj samostalan rad, dok žene bivaju nazivane „kučkama“ ukoliko rade istu stvar. Ipak, kako piše, žene takođe imaju tendenciju da više napreduju jer su otvorene za saradnju i kolaboraciju sa drugim muzičarima, producentima i poslovnim ljudima u industriji.

„Dokazano je da žene mogu imati više koristi od kolaboracija sa drugima nego muškarci, iz prostog razloga jer su otvorenije za saranju i znaju kada treba da spuste svoj ego kako bi učinile dobru stvar“, navode profesori.