Foto: Instagram/romana_panic

Romana Panić sa agentom za prodaju nekretnina, Filipom Mrkajićem, uhapšena je u Australiji zbog korišćenja sofiticiranog sistema kojim su snimali kako ljudi koriste bankomate, a zatim kopirali podatke i bankovne kartice. Njih dvoje su osuđeni na 14 i 12 meseci zatvora. Kako prenose tamošnji mediji, Panić i Mrkajić su se za ovu vrstu krađe potpomogli takozvanom "skimming tehnikom", koja se koristi za teške krađe, odnosno, snimanje brojeva platnih kartica i PIN kodova. Ovi kodovi se potom koriste za falsifikovanje platnih kartica, podizanje novca sa bankovnih računa i obavljanje lažnih kupovina.

Prevare sa falsifikovanim karticama vezanim za skimming vodeća je vrsta prevare sa platnim karticama. Skimming je kriminalna akrivnost broj 1, koja čini 92 odsto svih napada na ATM bankomate.

PROČITAJTE JOŠ

Do poverljivih podataka sa platnih kartica kriminalci dolaze tako što instaliraju opremu za „skimming“ na lokacijama prodavaca, na uređajima na prodajnom mestu (POS terminalima), ATM bankomatima i kioscima za plaćanje platnim karticama.

Prema statističkim procenama, 2 milijarde dolara je globalna šteta nastala od skimming kriminala, dok je prosečna šteta koja nastaje skimming-om 50.000 dolara, a broj napada na platne kartice i bankomate je u konstantnom porastu.

View this post on Instagram

#chronology #summer #??☀️

A post shared by Romana (@romana_panic) on

Inače ručni skimming uređaji su vrlo mali i staju na dlan. Uprkos svojoj veličini, ovi uređaji mogu sačuvati značajnu količinu podataka sa platnih kartica.

Skimming uređaji skriveni unutar POS terminala su nevidljivi, a ni prodavci niti vlasnici kartica ne znaju da su podaci sa kartice ukradeni odnosno snimljeni.

Podsetimo, nakon što su privedeni, Filip Mrkajić je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, a Romana za 16. Oni će, pored toga što će morati da vrate novac, morati u zatvor – Filip 14,  a Romana 12 meseci, odnosno biće puštena uslovno posle tri meseca. Sumnjiče se da su tokom marta i aprila postavili uređaje za snimanje na tri bankomata u Brizbejnu.

View this post on Instagram

#nestosampreko ????

A post shared by Romana (@romana_panic) on

Oni su na taj način prikupili bankovne podatke 35 osoba.

Policija je, nakon što je tehničar pronašao nelegalne uređaje na bankomatu, pretresom stana u Spring Hilu gde su njih dvoje odseli, pronašla obeležene novčanice u vrednosti 23.500 australijskih dolara, uređaje za snimanje kartica, kartice za skladištenje podataka na kojima su pronađeni snimci kupaca na bankomatima, lične bankarske podatke klijenata u bankama i alatke za instaliranje dodatnih uređaja.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (1)