Foto: Zoran Lončarević, Instagram/cecaraznatovic, Zoran Lončarević, Filip Krainčanić/Nova.rs

Mnoge poznate ličnosti žive na ivici zakona, dok pojedini imaju i policijski dosije. Nedavno je veliku prašinu u javnosti podigao susret političara Čedomira Jovanovića i Svetlane Cece Ražnatović, koja je kako je sama tvrdila, nakon 17 godina dočekala priliku da s političarem progovori o akciji "Sablja" i pred kamerama mu postavi pitanje - zašto ju je uhapsio. Usledio je brutalan duel, koji je, i danima posle emisije u kojoj su se suočili, nastavio da se prepričava po društvenim mrežama i u medijima.

Ceca je o svom četvoromesečnom pritvoru iz 2003. godine u kome je čak 10 dana štrajkovala glađu i svojevremeno pričala, kao o najvećoj nepravdi koja joj se dogodila.

„Četiri meseca provela sam u ćeliji dva sa dva metra u nehumanim uslovima. Od kada sam uhapšena, pa do sredine maja, promrzla sam u ćeliji, kosti su mi se smrzle! Trideset dana provela sam u samici i nisam imala nikakav kontakt sa bilo kim, pa čak ni sa advokatima. Kasnije sam u ćeliji imala jednu, odnosno dve cimerke. Međutim, što se tiče osoblja koje tamo radi, mogu samo da im se zahvalim zbog izuzetno korektnog odnosa.

PROČITAJTE JOŠ

O upravniku zatvora takođe mogu da kažem sve najbolje. Kada se čovek nađe sa one strane rešetaka, tek onda shvati koliko znači osmeh i topla ljudska reč“, rekla je Ceca za medije po izlasku iz pritvora i objasnila zašto je štrajkovala glađu:

„Onog momenta kada sam saznala da mene i moju sestru Lidiju deli jedna zatvorska soba, odlučila sam da to učinim. Štrajkovala sam glađu zbog nepravde koju doživljava moja porodica, moja sestra koja je ni kriva ni dužna u zatvoru, pa i zbog svega što sam ja prošla. Nije mi bio cilj da tim štrajkom glađu izdejstvujem nešto u sopstvenu korist. Nisam kukala ni dok sam dva meseca pre toga sama bila u zatvoru. To je bio znak moje tuge zbog hapšenja moje sestre! Deset dana sam štrajkovala glađu.

Foto: TV Pink/Printscreen

 

Folk zvezda se nekoliko godina kasnije ponovo našla na meti istražnih organa, kada ju je tužilaštvo optužilo da je prisvajala novac od transfera fudbalera FK Obilić u inostrane klubove. Ona je priznala krivicu i sklopila sporazum kojim je osuđena na godinu dana kućnog zatvora s nanogicom koji je izdržavala u svojoj vili u Ulici Ljutice Bogdana. Osim toga, ona je morala da plati i milion i po evra novčane kazne.

Foto: Printscreen/YouTube/RTV Pink Official

 

Tokom akcije „Sablja“, nakon ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića uhapšen je i Aca Lukas, kolega i blizak prijatelj Ražnatovićeve. Pevač je tada osuđen na četiri meseca zatvora zbog neovlašćenog posedovanja oružja. Kasnije je za medije govorio da su ga u zatvoru skidali golog, te isticao da je „tadašnja vlast želela njega i Cecu Ražnaović da vidi pod zemljom“.

Katarina Rebrača, Foto: Profimedia.rs

 

Po velikom skandalu sa zakonom, mnogi pamte i bivšu manekenku Katarinu Rebraču, koja je kao osni­vač Fo­n­da za pre­ve­n­ci­ju ra­ka do­j­ke, zajedno sa majkom Sandrinom Bogunović i još dve saradnice uha­p­še­na 2010. zbog su­m­nje da je pri­svo­ji­la 37 mi­lio­na di­na­ra iz tog fo­n­da. Iako je bila na listi optuženih, Više javno tužilaštvo je na kraju odustalo od krivičnog gonjenja njene majke, zbog nedostatka dokaza da je počinila delo za koje se teretila, dok je Katarina u pri­tvo­ru pro­ve­la ne­ko­li­ko me­se­ci. Suđenje je nekoliko puta pokretano ispočetka, a postupak se odužio na devet godina. Na kraju je osuđena na dve godine i 10 meseci, ali je i tu pre­su­du Ape­la­cio­ni sud ukinuo i na­lo­žio novo su­đe­nje.

Bane Sanšajn, Foto: Zoran Lončarević

 

Poznati reper Bane Sanšajn 2012. godine uhapšen je zbog narko-afere. Kod njega je pronađeno šest paketića droge „spid“, a tokom hapšenja on je na­pao pri­pa­d­ni­ke In­te­r­ven­t­ne je­di­ni­ce. Udario je policajce koji su silom pokušali da otvore stisnutu pesnicu u kojoj je reper hteo da sakrije drogu. Ponuda njegovog bra­nioca su­du da priz­na­ kri­vi­cu u za­me­nu za uslov­nu osu­du je odbijena. Međutim, kada je pred Tre­ćim su­dom ot­po­čeo pos­tu­pak, pre­ki­nut je no­vom po­nu­dom i spo­ra­zu­mom da Bo­jo­vić bu­de osu­đen na ku­ć­ni za­tvor, što je tu­ži­la­štvo pri­hva­ti­lo.

Foto: Instagram/bubacorelli

 

Zbog droge iza rešetaka našao se i veoma popularni reper iz BiH Amar Hodžić poznatiji kao Buba Koreli kog je Kantonalni sud u Sarajevu zajedno sa Almirom Bozalijem proglasio krivim zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

PROČITAJTE JOŠ

Oni se terete da su od decembra 2014. do juna 2015. godine kao članovi organizovane grupe nabavljali i prodavali opojnu drogu „hašiš“, „amfetamin“ i „kanabis“ na području Kantona Sarajevo. Buba Koreli, se nalazio u pritvoru od juna 2015. do februara 2016. godine, a Almir mesec dana manje, dok je obojici kako je pisao Klix.ba to vreme uračunato u izerčenu kaznu od godinu dana.

Milan Gurović, Žarko Varajić i Stevan Karadžić na SP 2002
Foto: SRDJAN STEVANOVIC

 

Bivši košarkaš Milan Gurović krajem prošle godine osuđen je na 10 meseci kućnog zatvora nakon što je sklopio je sporazum sa Trećim osnovnim tužilaštvom u kom je priznao da je bio nasilan prema supruzi i ćerki. Na osnovu istog sporazuma, kako su mediji pisali, bivšem košarkaškom reprezentativcu je izrečena i mera zabrane prilaska u trajanju od šest meseci.

Foto: Vesna Lalić

 

Proslavljeni glumac Žarko Laušević bio je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, dok je Andriju Kažića teško ranio. Zločin se dogodio u Podgorici jula 1993. a njegova odbrana insistirala je na tome da je zločin počinio u nužnoj samoodbrani. Posle ukinute presude od 15 godina zatvora, Laušević je u ponovljenom postupku osuđen na četiri, nakon čega je ubrzo napustio zemlju i otišao u Njujork. Konačna presuda bila je 13 godina, a glumca je po povratku u Srbiju pomilovao tadašnji predsednik Boris Tadić.
Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.