Bijonse Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Američka pevačica Bijonse dobila je najviše nominacija za 65. dodelu američkih muzičkih nagrada Gremi sa nominacijama u devet kategorija, ispred repera Kendrika Lamara, britanske pop dive Adele i pevačice Brendi Karlajl.

Juče objavljen spisak nominacija otvara put za revanš između Bijonse i Adel na sledećoj ceremoniji dodele nagrada koja će se održatii 5. februara 2023. u Los Anđelesu. U 2017. godini britanska umetnica potukla je konkurenciju u glavnim kategorijama osvojivši pet Gremi nagrada sa svojim albumom „25“, na štetu Amerikanke.

Pet godina kasnije Bijonse je u pol poziciji sa svojim albumom izašlim u julu „Renaissance“, sa dens i disko akcentima. Dobila je devet nominacija u glavnim kategorijama za album, pesmu i snimak godine, čime je došla ispred kalifornijskog repera Kendrika Lamara koji je dobio osam nominacija, a slede Adel i pop, rok i kantri pevačica Brendi Karlajl koje su dobile po sedam.

Brit Awards 2022 Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Četrdesetjednogodišnja „Kraljica“ Bijonse, takođe se pridružuje suprugu, reperu Džej Ziju, sa kojim deli mesto najviše nominovanog umetnika svih vremena, sa ukupno po 88 nominacija.

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo polovina glavnih nominovanih ove godine su žene i više od pola su tamnoputi ljudi, prema američkoj Akademiji za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Bijonse, najnagrađivanija žena u istoriji Gremija sa 28 nagrada, mogla bi da potuče rekord koji drži mađarsko-britanski dirigent Džordž Šolti (Georg Solti) za najviše osvojenih nagrada, ako osvoji četiri Gremija. Šolti, sa osvojenim 31 Gremijem, drži rekord za najviše osvojenih nagrada od 1997. godine.

Nagrada Gremi, ustanovljena 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar