Foto:EPA-EFE/Peter Morrison/Tanjug/Duchess of Cambridge via AP

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža na društvenim su mrežama podelili fotografiju princeze Šarlot koja u rukama nežno drži leptira, nastojeći da na taj način podstaknu Britance da pomognu u ovogodišnjem brojanju i očuvanju tih insekata. Njihova objava je za samo 25 minuta dobila 3.200 lajkova na Tviteru. Strahuje se da će ove godine broj leptira u Britaniji biti vrlo mali, jer je april bio topao, nakon čega je u maju nastupilo naglo zahlađenje.

Na fotografiji koju su Vilijam i Kejt podelili na svom Tviteru i na Instagramu, šestogodišnjakinja u rukama nežno drži crvenog admirala.

Na ostalim fotografijama kraljevskog para, snimljenim blizu porodične kuće u Norfolku, u krupnom su planu fotografije leptira na cvetu jorgovana.

Šarlot je obučena u ružičaste pantalone i ljupku ljubičastu majicu.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža učestvuju u najvećem svetskom istraživanju o leptirima pod nazivom „Big Butterfly Count“ koji vodi dobrotvorna organizacija Butterfly Conservation.

Stručnjaci su i ove godine pozvali stanovništvo da im pomogne na način da učestvuju u velikom prebrojavanju leptira.

Tokom tri nedelje, učesnici provode dnevno napolju 15 minuta posmatrajući leptire i potom svoja zapažanja unose u aplikaciju Big Butterfly Count App.

„Želeli smo da podelimo fotografije ovih prekrasnih leptira u sklopu inicijative #ButterflyCount koja se održava širom Velike Britanije. Očuvanje leptira sve nas podstiče na brojanje tih neverovatnih stvorenja jer, ona ne samo da su lepa bića koja nas okružuju, nego su i izuzetno važna“, napisali su.

„Leptiri su ključan deo ekosistema u kojem učestvuju i kao oprašivači i kao deo lanca ishrane“, dodaju.

Njihova je objava u samo 25 minuta dobila 3.200 lajkova na Tviteru.

Brojanje je počelo 16. jula, a završilo se u nedelju. Učesnici su mogli da šalju fotografije i snimke leptira putem dobrotvorne aplikacije sve dok je trajao proces brojanja.

Svi koji se bore za zaštitu leptira strahuju da će ove godine njihov broj biti vrlo mali, jer je april bio topao, nakon čega je u maju nastupilo naglo zahlađenje.

I list Gardijan je pisao da su leptiri širom Velike Britanije ove godine teško pogođeni hladnim i vlažnim prolećem.

Premda je u aprilu bilo više sunčanih dana nego inače, taj je mesec imao i više mrazeva nego što je to uobičajeno. Idući mesec, maj, bio je najkišniji u Velikoj Britaniji u poslednje 54 godine. Zbog toga je situacija veoma loša.

 

BONUS VIDEO: Ponovo otvoreni klubovi u Londonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)