Sara Jo za Nova.rs: Istopolna partnerstva ne treba da budu tabu tema

Showbiz 17. sep. 202123:09
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Mnogo mi je žao što se proces usporio, jer mi se činilo da se tokom karantina ta tema zahuktavala i išla ka tome da se brzo reši. Bila sam iznenađena u kolikoj meri je bilo podrške na mrežama, ali je to ostalo po strani i nadam se, uprkos tome što se svašta nešto događaja sa koronom, da će u nekom trenutku fokus da se vrati na tu temu i na mnogim stavkama koje su ostale nerazrašenjene i zbog kojih se zapravo organizuje Prajd", govori Sara Jo za Nova.rs, komentarišući usporeni proces donošenja Zakona o istopolnim zajednicama.

U subotu, 18.09. od 16:30 počinje okupljanje u Parku Manjež kojim započinje Beograd Prajd Marš 2021. godine. Ove godine, sloganom “Ljubav je Zakon” organizatori i učesnici Prajda žele da ukažu na ključne zahteve Beograd Prajda koji se odnosi na usvajanje zakona o istopolnim zajednicama. Među izvođačima će se naći i kuma ovogodišnje Parade Nataša Bekvalac, ali i Sara Jo i Sajsi MC.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs, Sara Jovanović, mlada pevačica koja je tokom proteklih par godina aktivno podržavala LGBT zajednicu, te je i sama bila Kuma Prajda u Beogradu 2019. godine,  navodi da se nada da će Zakon o istopolnim zajednicama uskoro biti donesen.

„Mislim da je sasvim logičan sled događaja da ja ove godine nastupam na Prajdu, s obzirom na to da sam zvanično i najglasnije do sada bila uz LGBT zajednicu 2019. godine kao Kuma prajda. Prošle godine Prajd nije mogao da se održi zbog pandemijskih mera, a ove godine ću naravno doći pre svega kao neko ko i dalje želi da stane jasno i glasno iza svojih stavova. Isto tako ću imati to zadovoljstvo da predam titulu kume Nataši Bekbalav, i naranvo da ćemo se potruditi da na kraju šetnje zabavimo publiku nastupom“, rekla je Sara Jo za Nova.rs.

„Mislim da je u ovakvim situacijama ključno obraćanje ne samo ljudima koji će biti tamo, nego i onima koji neće, a možda me prate na društvenim mrežama. Najčešće dolazi do mržnje i nepodržavanja određenih stvari samo iz čistog neznanja. Što se više priča o određenim temama, one će sve manje biti tabu. Samim tim se nadamo i poboljšanju situacije, ne samo u Srbiji već i na Balkanu, jer deluje kao da Balkan zaostaje po tom pitanju, ali se ipak primećuju neki koraci iz godine u godinu“, objasnila je Sara.

Sara Jo Foto: Promo

Na pitanje kako komentariše to što je Zakon o istopolnim zajednicama trenutno „u fioci“, te se ne zna ništa o njegovom donošenju i primeni, Sara Jo navodi da se nada će se situacija brzo rešiti.

„Mnogo mi je žao što se proces usporio, jer mi se činilo da se tokom karantina ta tema zahuktavala i išla ka tome da se brzo reši. Bila sam iznenađena u kolikoj meri je bilo podrške na mrežama, ali je to ostalo po strani i nadam se, uprkos tome što se svašta nešto događaja sa koronom, da će u nekom trenutku fokus da se vrati na tu temu i na mnogim stavkama koje su ostale nerazrašenjene i zbog kojih se zapravo organizuje Prajd. Mnogi ljudi to doživljavaju na površan i bahat način, a mi samo želimo da osvestimo ljude i da ih uputimo koliko ta zajednica trpi i koliko malo prava, pogotovo u partnerskoj zajednici imaju LGBT parovi“, zaključila je Sara Jo za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Ponosni na zakon – Boris Milićević i Goran Miletić

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar