Foto: Kulturni centar Guča

Na ovogodišnjem, jubilarnom, 60. dragačevskom Saboru trubača, u seniorskoj kategoriji će se nadmetati osamnaest orkestara. Finale će biti održano u nedelju, 15. avgusta, na pozornici stadiona od petnaest časova. U kategoriji omladinaca "koplja, odnosno, trube će ukrstiti" sedam orkestara. Sabor će moći da posete samo lica koja su preležala koronavirus, imaju negativan brzi ili PCR test, a za one koji ne budu posedovali navedenu dokumentaciju biće obezbeđeni besplatni brzi testovi.

Na ovogodišnjem, jubilarnom, 60. dragačevskom Saboru trubača, u seniorskoj kategoriji će se nadmetati osamnaest orkestara, rekao je za portal Nova.rs direktor gučkog Kulturnog centra, Jovan Kovačević.

„Za najboljeg trubača, odnosno prvu trubu Sabora i orkestar takmičiće se Elvis Bajramović iz Bojnika, „Novosadski trubači“, „Pirotski trubači Saše Pavlovića“, Jovica Jovanović iz Lunovog Sela, Bojan Krstić, Bojan Ristić i Mile Novaković iz Vladičinog Hana, Radič Slavković iz dragačevskog sela Rti, Vranjanac Stefan Mladenović, Ivan Đenadić iz Akmačića, Marko Trnavac iz Mršelja, Nišlija Kristijan Azirović, Orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja, Vladimir Ivanović i Siniša Stanković meštani Zagužanja, „Dragačevske trube“ iz Guče, Marko Gligorijević iz Bajine Bašte, „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca“, precizirao je on.

Prema Kovačevićevim rečima, finale će biti održano u nedelju, 15. avgusta, na pozornici stadiona od petnaest časova. U kategoriji omladinaca „koplja, odnosno, trube će ukrstiti“ sedam orkestara, dodao je on.

„Takmičiće se Orkestar Uroša i Ognjena Vasiljevića iz Požege, Ariljac Miroslav Đunisijević, Aleksandar Ilić iz Stubla, Braća Ilić iz Čestobrodice, Mlađan Krstić iz Zagužanja, Požežanin Stefan Mladenović i Manuel Ametović iz Aleksinca“, naveo je Kovačević. On je istakao da se i u ovoj kategoriji biraju najbolji trubač i trubački orkestar, a programom je ovo nadmetanje predviđeno za petak, 13. avgust na pozornici Kulturnog centra u Guči.

Sve trubače će ocenjivati stručni žiri u sastavu prof. dr Dimitrije Golemović, koji, između ostalog predaje na Muzičkoj akademiji, dr Danka Lajić Mihajlović – etnomuzikolog, prof. dr Bojan Suđić – dirigent i profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, prof. dr Miroljub Aranđelović Rasinski – kompozitor i muzički pedagog, kompozitor muzičko-scenskog spektakla, dobitnik Vukove nagrade i nagrade grada Beograda za muzičko i scensko stvaralaštvo i Dušan Vujović – dirigent koji je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti, na duvačkom odseku, odnosno klarinetu.

„Oni su imenovani na osnovu njihove lične kompetentnosti, profesionalne obučenosti i iskustva koje poseduju“, rekao je Kovačević.

 

U Guču samo vakcinisani, oni koji su preležali kovid ili sa negativnim testom

 

Prema rečima predsednika opštine Lučani, Milivoja Dolovića Sabor trubača će moći da posete samo lica koja su preležala koronavirus, imaju negativan brzi ili PCR test, a za one koji ne budu posedovali navedenu dokumentaciju biće obezbeđeni besplatni brzi testovi.

„Obezbedićemo dovoljan broj redara na sedam punktova. Ovaj predlog mera je prosleđen Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i može se menjati“, rekao je on za Nova.rs.

Na naše pitanje ko će biti domaćin ovogodišnjeg Sabora Dolović kaže da to još uvek nije definisano.

Da bi jubilarni Sabor trubača trebalo da bude bezbedan, po sadašnjim epidemiološkim pokazateljima dobili smo potvrdu i u čačanskom Zavodu za javno zdravlje.

„Trenutno situacija ne zabrinjava, međutim, pratićemo je i dalje, nadamo se da će tako i ostati, ali svakako, konačnu odluku donosi Republički krizni štab“, rekao je naš sagovornik iz te ustanove.

Inače, trenutni propisi dozvoljavaju 500 lica na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Za svaku manifestaciju ili skuo neophodna je dozvola Štaba.

BONUS VIDEO: Exit, trubači sviraju Đurđevdan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram