Revolucionarna serija nad kojom je izvršen zločin

Film 05. feb. 202114:15
Podeli:
Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Nedavno objavljene nominacije za "Zlatni globus" uznemirile su ljubitelje filmova i serija, jer se pojedini fan favoriti nisu našli u ovom prestižnom odabiru. Nevezano od ukusa i preferencija, pojedini smatraju da je pop kulturalni zločin to što hit serija "I may destroy you" iz produkcije "HBO" nije dobila nijednu nominaciju.

Tema seksualnog nasilja koja se prožima kroz sve svere života, nevezano od toga kog ste pola, seksualne orijentacije ili boje kože, aktuelnija je nego ikada, a čini se da članovi Američke akademije za filmsku umetnost i nauku nisu imali sluha da ovu temu prepoznaju kao dovoljno relevantnu i bitnu, te seriji čija je srž tema seksualnog nasilja, nisu dali nijednu dominaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Ovde ne pričamo samo o scenariju i načinu na koji je „I may destroy you“ snimljen, već na suštinsku društvenu kritiku koju serija emituje putem svojih dvanaest epizoda.

Autorka Mišel Koel, pretočila je svoje sopstveno iskustvo u scenario za ovu genijalnu seriju koja na jedan suptilan, a opet direktan način, govori o proživljenoj traumi. U slučaju autorke scenarija, o načinu na koji je bila drogirana i silovana.

Koel je napisala i ko-režirala seriju koja je jednako cinična i uznemirujuća. U njoj igra i glavnu ulogu. Delom, ovo je priča o prijateljstvu i traumi, i prati junakinju Arabelu, poznatu autorku na Tviteru, koja se bori da dovrši svoju drugu knjigu posle priznatog debija. Problemi glavnih likova u seriji retko su prikazani na ekranu.

Pored silovanja, drogiranja i seksualnog nasilja, tu su i likovi koji su takođe žrtve i počinioci seksualnog uznemiravanja – u jednom trenutku je tu devojka koja ima fetiš na tamnopute Afroamerikance, gej lik koji biva silovan od strane dečka kojeg je upoznao na Grinderu, devojka čiji je dečko tokom seksualnog odnosa skinuo kondom bez njenog znanja, prisilni seksualni odnos tokom perioda menstruacije,  i nebrojeno mnogo drugih stvari koje spadaju u vid seksualnog zlostavljanja.

Serija obrađuje poznate floskule poput one da „ne znači ne“, kao i one da „jedno da, ne znači uvek da“, i slično.

Ono što je uznemirujuće jeste to što Arabela, glavni lik serije, ne zna ko je njen silovatelj sve do samog kraja, iako ga suštinski poznaje tokom celog života (kakav je obično i slučaj), a njeni prijatelji, ili barem oni koji se pretvaraju da su joj prijatelji, brane zlostavljača i okrivljuju žrtvu.

Pored toga, teško da danas postoji serija koja svesno i uspešno hvata navike i ritam moderne komunikacije zasnovena na mobilnim telefonima, a njegov upečatljiv vizuelni senzibilitet upotpunjen je odlično odabranom R&B i hip-hop muzikom.

Iznad svega, postoji apsolutni osećaj autentičnosti koji se kreće kroz sve aspekte serije, od razvoja likova do produkcijskog dizajna.

„Zlatni globusi“, shame on you! Bindžujte seriju na HBO GO striming platformi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar