Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/EN/PER/CapitalPictures / Capital pictures / Profimedia/Nemanja Jovanović

Portesti ispred Narodne skupštine u Beogradu već treći dan zaredom su glavna tema, kako u Srbiji, tako i u regionu. Snimci nereda na ulicama Beograda i rat između policije i demonstranata neprestano kruže internetom i šalju se u svet. Mnoge poznate ličnosti osudile su poteze policije, s obzirom na to da je povređen veliki broj učesnika protesta.

Poznate ličnosti iz regiona prethodna dva dana slale su podršku Beogradu putem društvenih mreža, a sada su za Nova.rs govorili o tome kako gledaju na čitavu situaciju, te su osudili svaki vid nasilja koji je bio prisutan na ovom događaju.

PROČITAJTE JOŠ

Hrvatska pevačica i voditeljka Ida Prester rekla nam je da pomno prati dešavanja sa ulica glavnog grada Srbije i da joj je nezamislivo što policijski pripadnici koriste toliku količinu sile kako bi rasterali demonstrante.

„Ja sam trenutno u Hrvatskoj, u Rovinju. Pratim naravno, moji prijatelji iz Hrvatske i ja smo jako zabrinuti celom situacijom i eskalacijom sukoba. Totalno je neverovatno da je došlo do toga, da se toliko suzavca upotrebljava, da se konjica izvodi na ulice. Nisam tamo, pa ne mogu davati konkretnija opažanja. Nije fer kad nisam tamo, ali užasno mi je teško kad gledam mlade ljude sa svih strana koji su krvavi, povređeni i koji ne znaju zapravo kuda to vodi. Vidim da je apsolutni haos, da je ratno stanje u Beogradu. Svi smo zgroženi i zabrinuti i baš nam je frka, pogotovo mi koji smo vezani za Beograd, jako je gadno za gledati. Među demonstrantima ima i naših prijatelja koji se bore za svoja neka načela, ali isto tako ima i drugih, koji su potpuno kontra onome što bi taj protest trebao da bude. Šokirana sam količinom policijske sile i načinom na koji se ponašaju prema svojim građanima. To je skandalozno“, ispričala je Ida.

Crnogorski pevač Danijel Alibabić istakao je da mu je veoma žao zbog trenutne situacije u Beogradu, te je osudio svaki vid nasilja.

„Nisam toliko upućen, jer pratim preko društvenih mreža. Video sam ona tri momka koja su sedela na klupi i koje je policija izudarala. Mnogo mi je žao zbog cele situacije koja se dešava u Beogradu. Iskreno se nadam da će se uskoro naći neko rešenje da se to smiri. Mislim da nije takvo stanje samo u Srbiji, već svuda. Mnogo su svi nervozni i verujem da situacija sa koronavirusom ima veze sa svim tim. Prosto smo svi ukočeni, sprečeni da radimo, doći ćemo do faze da se borimo za egzistenciju, kako je sve krenulo. Pretpostavljam da ljudi koji su tamo imaju lični povod zbog kog protestuju. U svakom slučaju nije rešenje da se bilo šta reši nasiljem i protiv toga sam definitivno“.

Makedonska pevačica Tamara Todevska kratko je prokomentarisala situaciju kao užasavajuću za gledanje.

„Pogodilo me je strašno, gledati to nasilje je užasavajuće… Osuđujem apsolutno“, rekla je ona.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.