Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas, 9. oktobra, navršava se skoro devet decenija od ubistva Kralja Aleksandra I, a tim povodom princ Filip Karađorđević, ali i veliki broj poštovalaca se danas okupio u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Filip je na svom nalogu na Tviteru objavio nekoliko fotografija i napisao:

„Navršilo se 87 godina od ubistva mog pradede Kralja Aleksandra I. Tim povodom tradicionalno smo se okupili na Oplencu . U crkvi Svetog Đorđa, Episkop šumadijski Jovan služio je Liturgiju i pomen blaženopočivšem Kralju, oko čijeg groba se i danas okupio veliki broj poštovalaca“, napisao je Filip.

„U okviru državne ceremonije na kraljev grob položeni su venci i cveće. Ponosan sam što sam potomak Viteškog Kralja Ujedinitelja i zahvalan svima koji su danas došli na Oplenac. Hvala upravniku Zadužbine Kralja Petra i svim zaposlenima na tradicionalno besprekornoj organizaciji“.

Podsetimo, vest o smrti kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju, 9. oktobra 1934. godine, šokirala je Evropu. Čovek koji je toga dana pucao na vladara Jugoslavije i francuskog ministra Luja Bartua promenio je tok istorije svih država na Balkanu.

Tog sudbonosnog 9. oktobra 1934. godine bio je utorak. Kralj „Ujedinitelj“, Aleksandar I Karađorđević, posle puta preko Cetinja i Dubrovnika, konačno je stigao u Marselj, u kome je trebalo da otpočne svoju zvaničnu posetu Francuskoj.

BONUS VIDEO: Snimanje serije Kljun

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.