Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovog vikenda Srbija bira svog predstavnika za "Evroviziju", koja će se održati u Roterdamu.

U dve polufinalne večeri „Beovizije“ predstaviće se po 12 kompozicija od kojih će nas jedna predstavljati na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

Prvih 12 takmičara nastupiće u prvom polufinalu, 28. februara, dok će preostalih 12 nastupiti dan kasnije.  Nede Ukraden i Ivana Kurtića EJO, Milica Mišić, Thea Devy, Karizma, Andrija Jo, Sanja Bogosavljević, Marko Marković, Srđan Lazić, Amvon duo i Bilja i Igor Simić.

PROČITAJTE JOŠ

Grupa Etno Džez Orkestar ili skraćeno EJO, koja će sa svojom pesmom „Trag“ otvoriti ovogodišnju „Beoviziju“, muzički je sastav koji pravi simbiozu tradicionalnih melodija Balkana, afro i džez fuzija muzikom. Bend čine dva vokala – Milica Dobrić i Nataša Pejčić, kaval – Aleksandar Jovan Krstić, klavijature – Stevan Milijanović, udaraljke – Aleksandar Alempijević, bas gitara – Armand Mesaroš i bubnjevi – Aleksa Milijanović.

Sledeća učesnica Milica Mišić trenutno je učenica trećeg razreda srednje muzičke škole, smer etno pevanje. Učestvovala je na raznim školskim takmičenjima kao i dečjim festivalima, na kojima je najčešće osvajala prve nagrade.

Ivan Kurtić nastupiće sa kvartetom „Mistik Cello“, koji čine talentovane mlade čelistkinje Mima Vrbanić, Nevena Busarac, Marija Pudar i Sandra Grujić i osnovan je 2012. godine. Nakon brojnih saradnji sa velikim muzičarima sa prostora Balkana, članice kvarteta došle na ideju da naprave jedinstven sastav, koji na potpuno novi način dočarava klasičnu, pop, rok, evergrin, filmsku i etno muziku. Predstaviće se pesmom „Sabajle“.

Thea Devy je umetničko ime pevačice i tekstopisca, sa srpskim korenima, koja živi u Austriji. Studira engleski i nemački jezik na Bečkom univerzitetu. Prva muzička iskustva sticala je u gimnazijskom džez orkestru.

Jedan od pretendenata na mesto predstavnika Srbije na „Pesmi Evrovizije“ je i hard rok sastav Karizma. Sadašnju postavku grupe Karizma čine Dejan Jelisavčić (glavni i prateći vokal), Dušan Janićijević (gitare i prateći vokal), Dragoljub Popović (gitare), Dragan Živković (bubnjevi i prateći vokal), Saša Đokić (bas gitara) i Nenad Đorđević (klavijature i prateći vokal).

U velikoj želji da predstavlja Srbiju u Roterdamu, na Beoviziji se pojavljuje i mladi jutjuber Andrija Jo. Rođen je u Leskovcu, gde je završio gimnaziju, a trenutno studira veb-programiranje. Pored Jutjuba i muzike, zanima ga  modeling i gluma, u kojima se takođe oprobao.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Muzički obrazovana, ali ne preterano afirmisana pevačica Sanja Bogosavljević najveću popularnost dosegla je kao članica grupe Beauty Queens, nakon trijumfa Marije Šerifović na Evoroviziji, gde je bila jedan od pet pratećih vokala za pobedničku pesmu Molitva. Ove godine prvi put učestvuje kao solista na Beoviziji.

Sin čuvenog trubača Bobana Markovića takođe će se boriti da bude predstavnik Srbije na Evroviziji. Marko Marković kao osmi izvođač 1. polufinala izvešće pesmu „Kolači“. Već sa pet godina počeo je da svira trubu uz slavnog oca, sa 14 postaje član njegovog orkestra, zatim glavni solista, a sa 18 i kompozitor i aranžer. Nikada se nije takmičio u Guči, ali je spremao mnoge takmičare koji su pobeđivali sa njegovim aranžmanima.

Valjevac Srđan Lazić u svet muzike ulazi još 2002. godine, osvajanjem 1. mesta na takmičenju mladih pevača u rodnom gradu. U Beograd dolazi 2006. godine i upisuje solo pevanje u muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“. U međuvremenu, ulazi u svet produkcije, gde stiče iskustvo kao aranžer i producent. Srđan je imao zapažene nastupe i u drugoj sezoni muzičkog takmičenja X Factor Adria.

Najstarija učesnica Neda Ukraden takmiči se s pesmom „Bomba“, koju će otpevati u 1. polufinalu. Pevačica, koja inače ima dva fakulteta, diplomirala je na Pravnom fakultetu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na smeru engleski jezik i književnost, dobitnik je najvećeg muzičkog priznanja kao istaknuti umetnik, „Nagrade za životno delo“ Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije, a tokom dugogodišnje karijere ovenčala se i brojnim drugim nagradama. Njen album „Hoću tebe“ sa pesmom „Zora je“ proglašen je najtiražnijim ženskim pop albumom svih vremena na ovim prostorima. Nije prvi put da učestvuje na „Beoviziji“, ali mnogi joj ove godine predviđaju uspeh.

Biljana Đorđević ima 23 godine i dolazi iz Bagrdana kod Jagodine. Apsolvent je na farmaciji na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Ona će uz Amvon duo pokušati da se izbori za plasman u Roterdam. Filip Amvon je rođen 21. aprila 1992. godine u Stokholmu. Počeo je da svira violinu sa šest godina. Završio je Muzičku akademiju, predaje violinu u muzičkoj školi i učestvuje u snimanju studijskih projekata. Svira u ansamblu „Vazda“ čija je muzika spoj džez, rok stila i balkanskog zvuka. Tina Amvon je rođena 8. avgusta 1988. godine u Stokholmu. Završila je Kraljevsku Muzičku akademiju u Stokholmu, odsek muzička i medijska produkcija i pedagogija. Bavi se komponovanjem, pedagoškim radom i muzičkom produkcijom. Tokom školovanja dobila je ulogu devojčice Tesi u mjuziklu „Eni“, a učestvovala je i na „Beoviziji 2019“.

Sa pesmom „Ples za rastanak“ u izbor od 24 najbolje kompozicije na „Beoviziji 2020“ ušao je i Igor Simić. Poznat je u klupskim krugovima, a učešćem na ovom festivalu pokušaće da unapredi karijeru.

Drugo polufinale biće održano 29. februara, a na njemu će svoje pesme predstaviti Bane Mojićević, Bora Dugić, Ivana Jordan i Huricane, Lift, Bojana Mašković, Naiva, Rocher Etno Bend, Lazar Živanović, Nenad Ćeranić, Ana Milenković, Milan Bujaković i Olivera Popović.

Grupa „Lift“ je mladi autorski pop-rok bend iz Beograda. Aleksa Vučković je frontmen benda, Luka Lisjak bubnjar, Dimitrije Borčanin gitarista, Miloš Kipić basista, a Strahinja Vuković klavijaturista benda.

Pobednik prve sezone muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ 2004. godine Bane Mojićević takmiči se s numerom „Cvet s Prokletija“. Učestvovao je na četiri „Grand festivala“, a ostao je upamćen i po drugoj sezoni šou-programa „Tvoje lice zvuči poznato“ u kome je takođe pobedio.

Istaknuti umetnik Bora Dugić zbog zdravstvenih razloga neće nastupiti na Beoviziji, ali pesma „Svadba velika“ biće izvedena u drugoj polufinalnoj večeri, kako je i planirano. Grupa „Balkubano“, koja spaja Balkan i Kubu, balkansku muziku i kubanski ritam, pojaviće se, dakle, na sceni bez Bore, kome je narušeno zdravlje. Osnivači benda su kompozitor Nikola Burovac, pop pevač Danijel Đurić i kubanski instrumentalista Raul Sandoval.

Bojana Mašković se bavi komponovanjem i pisanjem tekstova. Bila je prateći vokal na koncertima grupe Hara Mata Hari, Riblje Čorbe, u emisiji Luda narodna noć i mnogim drugim televizijskim formatima. Nakon studija radila je kao profesor muzike. Autor je mnogih umetničkih projekata, a takođe se bavi i obukom mladih pop pevača.

Naiva je umetničko ime Ivane Jajčanin. Rođena je na Zlatiborum 1993. godine, a u Beogradu je upisala Fakultet političkih nauka. Od tada počinje profesionalno da se bavi pevanjem.

Rocher Etno Bend čine: Radmila Vardalić (violina), Dejan Rokvić (viola), Nebojša Brdarić (frula/kaval), Balša Pešikan (tambura), Aleksandar Andrejević (perkusije), Srđan Đorđević (kontrabas) i Nemanja Guzijan (vokal). Ovaj sastav čine profesionalni akademski muzičari. Prvi put se pojavljuje 2008. godine sa delima klasične muzike. Repertoar se proširuje na tango, latino, evergrin i džez standarde, i formira se ROCHER Etno Bend kao kvintet. Bend svira etno-muziku na jedinstven način, kombinujući klasičan zvuk sa modernim, sa posebnim ulogama violinistkinje i pevača.

U izboru za srpsku pesmu našla se i Ivana Jordan. Dobitnica je brojnih nagrada kao autor i izvođač. Učestvovala je na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, a na „Beoviziji“ nastupa po četvrti put.

Lazar Živanović već duže vreme radi kao model, a ujedno se bavi muzikom. Učestvuje na mnogim modnim dešavanjima i nedeljama mode širom sveta i u Srbiji. Poželeo je da bude naš predstavnik na Pesmi Evrovizije.

Nenad Ćeranić diplomirao je muzičku produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Učio je solo pevanje, svira klavir, gitaru, bubnjeve i perkusije. Osim pevanjem bavi se komponovanjem, aranžiranjem, pisanjem tekstova i produkcijom muzike.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Grupa „Huricane“ predstaviće se pesmom „Hasta la vista“. U protekle dve godine ovaj trio, koji je osnovan na karipskom ostrvu Sveti Martin, svojom pojavom i pesmama zadobio je internacionalnu pažnju. Članice grupe Sanja Vučić, Ivana Nikolić i Ksenija Knežević snimile su sedam pesama na engleskom jeziku, a 2019. godine i svoj prvi singl na srpskom jeziku pod nazivom „Favorito“, koji je doživeo veliki uspeh.

Na ovogodišnjoj Beoviziji učestvuje i Ana Milenković, još jedna članica grupe Beauty Queens, koja je nastupila sa Marijom Šerifović na Evroviziji 2007. kada je Srbija odnela pobedu na prestižnoj muzičkoj manifestaciji. Oko njene pesme „Tajna“ podigla se ogromna prašina zbog toga što su evrovizijski fanovi u velikom broju počeli da komentarišu da numera sadrži melodiju iz jednog crtanog filma.

Pančevac Milan Bujaković u saradnji sa Oliverom Popović iz Sombora u subotu 29. februara pevaće pesmu „Niti“ na drugoj polufinalnoj večeri Beovizije 2020. Oduvek su ga interesovale muzika, gluma i scena. Sa svojim bendom nastupa po Pančevu, Beogradu, Srbiji i Evropi. Učestvovao je i na brojnim festivalima.

Šest finalista iz obe polufinalne večeri takmičiće se 1. marta, a pobednik „Beovizije“ biće predstavnik Srbije na ovogodišnem izboru „Pesme Evrovizije 2020“ u Roterdamu.