Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG,EPA-EFE/ERIC GAILLARD,EPA/NINA PROMMER

Poznate zvezde iz Holivuda bije glas da su bahate, milioneri, koji žive u luksuzu i ne mare ni za šta. Ta vrsta stereotipa koja vlada godinama konačno je porušena sa ovim divnim licima kao što su Leonardo Dikaprio, Met Dejmon i Sting. Zvezde koje zaista mogu da se pohvale da oni to jesu jer pored toga što su vrhunski profesionalci u svom poslu oni su posvećeni i plemenitim ciljevima kao što su očuvanje životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ

Klimatske promene, globalno zagrevanje, nestanak posebnih vrsta životinja i uništavanje šuma jesu samo neke od tema kojima se Holivudske zvezde bave svakoga dana.

Jedan od plemenitih sa liste navedenih jeste i pevač Sting nekadašnji frontmen grupe „Police“.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Njenu je itekako stalo do planete Zemlje. Zapravo, Sting i njegova žena Trudi Stiler već se odavno bave pitanjem očuvanja prašuma.

Fondacija koju su osnovali zove se „Rainforest Foundation“ i tokom svog rada uspeli su da od sečenja stabala spasu svojom akcijom koju su preuzeli 115.000 kvadratnih kilometara prašume. Njihovo zalaganje je pokrenulo i mnoge druge javne ličnosti koje su se pokrenule da priskoče u pomoć.

Oskarovac Leonard Dikaprio se takođe bavi ekološkim pitanjem i očuvanjem životne sredine.

On važi za jednog od najpoznatijih eko aktivista među poznatima. Pokrenuo je bezbroj akcija koje se bave važnim pitanjima koje je najbolje pojasnio u svom dokumentarcu, „The 11th Hour“ u kom je Leonardo narator, a koji se bavi temom zagađenja, klimatskih promena, očuvanja sredine, elementarnih nepogoda.

Leonardo Dikaprio Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Dikaprio je član mnogih organizacija koje žele da sašuvaju našu planetu. Zbog svoje ljubavi prema životinjama Leonardo je deo grupe „World Wildlife Federation“, kao i „Global Green USA“.

Met Dejmon
Met Dejmon Foto:EPA-EFE/Sebastien Nogier

Kada govorimo o pronalasku rešenja za problem vode, nalaženja rešenja i izvora Met Dejmon je pokazao ličnu inicijativu i uputio javne kritike državnicima širom sveta da se ozbiljnije pozabave tim pitanjem, a u međuvremenu je i sam potražio rešenje.

U jednom od intervjua za „Yahoo Finance“, Holivudski glumac čovek koji prikuplja kapital za ulaganje u vodu Met Dejmon rekao je da rešenje zahteva ozbiljna ulaganja privatnog sektora kako bi se povećao model mikrofinansiranja, koji je već omogućio pristup vodi za desetine miliona i pouzdan povratak za investitore.

„Sve što pokušavamo da uradimo je privući pažnju velikih investitora da uđu u ovaj prostor“, kaže Dejmon, koji je 2009. godine bio suosnivač neprofitne organizacije „Water.org“.

„Ovde ima toliko skrivenih bisera i ovaj model stvarno deluje.“

„Water.org“ isplatio je 7,2 miliona pozajmica u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dolara, što je poboljšalo pristup vodi za 33 miliona ljudi, navodi se na njihovoj veb stranici.

Bonus video:

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)