Pop kultura i religija: Skandalozne provokacije najvećih zvezda

Showbiz 20. apr. 202018:38
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Lady Gaga

Tokom prethodnih godina, mnoge javne ličnosti koje predstavljaju sinonime za pop kulturu današnjice, vešto su koristile religioznu tematiku kako bi isprovocirale široke mase i dobile medijskog prostora - što se svaki put ispostavilo kao ispravna procena. Na taj način, zvezde poput Madone, Lejdi Gage i Arijane Grande uspevale su da dobiju potreban publicitet i "lansiraju" svoje karijere u nebesa.

Tri godine od početka svoje karijere, Lejdi Gaga je još jednom zakoračila dobro utabanom stazom kraljice pop muzike Madone i objavila kontroverzni i provokativni singl po imenu „Judas“ – „Juda“, dan pre katoličkog Uskrsa.

PROČITAJTE JOŠ

„Već smo ovo videli, Gaga imitira Madonu i provocira katoličku crkvu i njene vernike objavljujući ovaj video na Uskrs. Međutim, kod nje to nije samo obično umetničko izražavanje, ona mora da napravi i kontroverzni politički komentar uradivši to baš na Uskrs“, izjavio je Bil Donhou, tadašnji predsednik rimokatoličke crkve u SAD za „ABC“.

U videu koji je objavljen dan pre katoličnog Uskrsa 2011. godine, Gaga je imitirala Mariju Magdalenu – jednu od Isusovih biblijskih saputnica. Kako je tada izjavila, tekst za pesmu joj je rekao „Bog u snu“.

Laurijan Gibson, jedna od kreativnih režisera i producenata spota, izjavila je tada za „ABC“ da spot nije imao nameru da uvredi bilo koga.

„To je jednostavno njeno umetničko izražavanje. Želela je da skrene pažnju ljudima da imaju mnogo toga na čemu mogu da budu zahvalni. Pričali smo jedne večeri tokom snimanja i rekla mi je da je religiozna i da ne želi da uvredi bilo koga“, izjavila je on tada.

Iako je Madona na sličan način obrađivala religijske tematike u svojim spotovima i ranije tokom karijere, jedan od njenih najkontroverznijih nastupa dogodio se 2015. godine tokom koncerta u okviru „Rebel Heart“ turneje.

Pop zvezda je na turneji izvodila miks svog čuvenog hita „Vogue“ i tada nove pesme sa albuma „Holy water“. I kao da sama pesma sa tekstom „čak i Isus voli ukus moje vagine“ nije bila dovoljno provokativna, Madona je igrala zajedno sa časnim sestrama koje su se izvodile striptiz na krstovima.

Kako su američki mediji i muzički stručnjaci te godine opisali, pop zvezda imitirala je „Tajnu svetog pričešća“, još jednom se poigrala sa religijskom tematikom i provocirala rimokatoličku crkvu.

Iako će ući u anale pop kulture, njen nastup nailazio je na oprečne komentare i vrlo oštre kritike, a vlasti u Singapuru zahtevale su da pop zvezda izmeni deo nastupa prilikom koncerta koji je održala u toj zemlji.

To je inače bio drugi put da je Madona morala da cenzuriše sopstvenu turneju nastupajući u Singapuru – prvi put se to dogodilo 1993. godine.

Arijana Grande, jedna od novijih, ali veoma popularnih mladih zvezda, objavila je spot za pesmu „God is a woman“ ili „Bog je žena“, sredinom 2015. godine. Kako je tada izjavila, inspirisana Madonom i njenom obradom religijskih tematika u svojim umetničkim ostvarenjima, želela je da ostavi jak pečat na muzičku industriju i pošalje snažnu feminističku poruku.

U spotu, Arijana Grande predstavlja samog stvoritelja, odnosno kreatora neba i zemlje – Boga. U različitim scenarijima, ona oživljava biblijske priče, ali i scene opisane u grčkoj i rimskoj mitologiji, sebe stavljajući u centar sveta i govoreći o majčinstvu, stvaralaštvu i ženama kao o velikim misliocima.

Iako Arijana Grande, kako kaže, nije imala nameru da uvredi vernike, već da kaže da su žene zaista svemoguće, zbog ovog spota su u mnogim zemljama SAD održani protesti protiv pevačice na kojima je bilo okupljeno više desetina ljudi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.