Holzi je odlučna da se bori za prava žena: Neće nas utišati

Showbiz 08. mar. 202010:21 > 10:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Povodom osmog marta - dana žena - prisećamo se na prošlogodišnji hit singl pop pevačice Holzi, koji prema navodima pevačice treba da služi kao ženska himna puna besa i nezadovoljstva. Kako je rekla, singl "Nightmare" savršeno oslikava kulturološki momentat u kome se nalazi Amerika, ali i ceo svet.

Holzi je „podivljala“ zbog sveta koji je okružuje i poruka koje konstanto dobija od ljudi oko nje. Kako kaže, pesmu je snimila u nadi da će postati ženska himna ohrabrenja da se izbore sa muškrcima koji, u još uvek patrijahalno dominantnom svetu, pokušavaju da kontrolišu sve sprege kojima jedna žena u takvom društvu raspolaže: od svakodnevnih odluka, preko seksualnih poriva, do kontrole sopstvenog tela i misli.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je u jednom od mnogobrojnih intervjua koji je dala za američke medije izjavila da je želela da napiše pesmu o tome kakav je život jedne žene danas, a da „ludilo“ koje prati ritam i spot pesme metaforično prikazuje da takav život nije nimalo lak.

„Nigtmare“ je tako postao jedan od najrizičnijih singlova koje je pevačica do sada objavila, podjednako u produkciji, ali i temi koju obrađuje.

Seksualna sloboda, samoprihvatanje i nepokoravanje društvu koje „pokušava da je kontroliše“, je ono što oslikava ovu mladu pevačicu koja se do sada u svojoj muzici već bavila bitnim društvenim temama i ljudskim pravima.

U video spotu za pesmu, koji je režirala Hana Luks, glume samo ženski izvođači i javne ličnosti poput Kare Delavinj i Debi Hari – koje su, između ostalog, poznate i po iznošenju svojih otvorenih stavova i borbe za ženska i LGBT+ prava.

Holzi sa druge strane pokušava da definiše sebe kao ženu koja u društvu deluje na svim poljima – isprva je ona pank „pobunjenik“, a zatim i domaćica koja pokušava da održi porodicu na okupu. Na kraju je model sa naslovne strane na kojoj piše „Došlo je naše vreme“.

I iako sve ovo liči na ono što su zvezde poput Bijonse, Madone, Rijane i Lejdi Gage već radile u prošlosti, ne treba potceniti moć nove pop devojka koja svemu daje lični pečat, priznajući da je bila inspirisana svojim koleginicama u prošlosti.

„Odrastala sam slušajući Gagu i Bijonse. One su za mene prave ikone i idoli. Celu svoju karijeru sam posvetila tome da redefinišem ono što su one već uradile i da to na sebi svojstven način približim novoj, mlađoj publici“, izjavila je Holzi svojevremeno za američke medije.

Interesantno je i da je pesma objavljena u nedelji u kojoj je donešen zakon o zabrani abortusa u Alabami, o kome je tada brujao ceo svet.

„Pokušavaju da nas zastraše i ućutkaju. Abortus je osnovno žensko, ljudsko pravo. Nećemo lako preći preko ovoga. Neće nas utišati“, izjavila je tada pevačica.

Foto: EPA-EFE/BRENDON THORNE