Pesme bez kojih nijedna srpska svadba ne može da prođe

Showbiz 28. jun. 202018:00 > 18:01
Podeli:
Foto: Shutterstock/Damian Pankowiec

Svadbena veselja deo su tradicije srpskog naroda, a gotovo nijedno ne može da prođe narodne pesme, a boga mi ni kola u pauzi između dobrih starih svadbarskih stihova koje slušamo ceo život.

PROČITAJTE JOŠ

Spisak svadbarskih hitova je podugačak i često se on produžava, mada ima onih koji su u samom vrhu i ne može da ih svrgne ni Bog otac.

Svadba, svadba

Ultimativni hit svih svadbarskih vremena je pesma koja kaže „Zapevajmo, braćo mila, ovu pesmu svi, hej!“. Kad ovi stihovi krenu, gosti s mladoženjine strane su u posebnom transu, jer im je to prilika da se kroz pesmu našale prozivajući ga što je s momačkim životom „svršeno“ i  što će u bračnom životu „slušati ženu“ i „prati sudove“.

Ovu pesmu u originalu izvodi malo poznato ima mlađim generacijama – Dragoslav Mihajlović Kanarinac, ali pesmu „Svadba, svadba“ sigurno svaki Srbin zna.

Neka peva ova kuća

U samom vrhu liste svadbarskih hitova je i ova vesela pesma koja govori o sreći, veselju i dočekivanju prijatelja. Tu se pominju i otac i majka, služenje meke vruće rakije, igranje kola, ali i pevanje od srca.

Kad se iz zvučnika začuje „hajde, oče, čašu gore, nek je kuća vesela“, gosti popadaju.

Izvođač ove pesme je Gojko Đenić, mada je fakat da je njegova pesma poznatija od njega, zahvaljujući svadbama.

Prijo moja, kako ćemo

Kad roditelji mlade i mladoženje čuju ovu pesmu Bore Drljače, bude im toplo oko srca, jer stihovi govore o odnosu prijatelja i prije koji će ubuduće biti upućeni jedni na druge.

„Najsrećniji ja sam, a i moja prija, ona ćerku udaje, a ja ženim sina“. Pa kako da roditelji ne padnu u sevdah…

Danas, majko, ženiš svoga sina

Pesma specijalno namenjena mladoženjinoj majci, a budućoj svekrvi. Uz želje da „ponosna bude“ i da joj „srce ispuni milina“, tu je i želja da dočeka unuče da ima.

Izvođač ovog hita je Slavko Petrović.

Nije život jedna žena

Ovaj hit Miroslava Ilića dobro dođe da se gosti malo i našale s mladoženjom. Uostalom, naziv vam sve govori.

„Nije život jedna žena, što si, glavo, zamišljena“, počinje refren ove pesme, a mladoj sigurno da nije najprijatnije kad na sopstvenoj svadbi čuje ove stihove.

Kad smo kod svadbarskih hitova koje u originalu izvodi Miroslav Ilić, svakako su neizostavne i „Božanstvena ženo“ i „Polomići čaše od kristala“.

Odakle si, sele

Snežana Đurišić je verovatno najviše para na ovoj pesmi zaradila, a nije ni čudo, s obzirom na to da u njoj preovlađuju nacionalni motivi.

Iako se govori o „seletu“ koje je „iz Kruševca grada“, perspektiva u pesmi se širi, pa se opisuje po čemu su poznati Srbijanci.

„Jelek, anterija i opanci, po tome se znaju Srbijanci“.

Udade se, Jagodo

Ova pesma, iako baladična, veoma je popularna na svadbama. Potiče sa Kosova i govori o nesrećnoj ljubavi, mada na same reči „Udade se, Jagodo, udade se, draga dušo“, gosti podižu ruke uvis.

Prvi ju je izveo Jordan Nikolić, a potom su je mnogi drugi prepevali.

Ruzmarin

U poređenju s navedenim pesmama, ovaj hit Saše Matića je novijeg datuma, tačnije, iz 2005. godine. Iako zapravo nimalo nije prigodna za svadbu, uvek je rado slušana, a govori o mladoženji koji nije baš najsrećniji što se ženi nakon burne momačke večeri.

Ja baraba, a ti vila

Ova pesma je iz nepoznatog razloga postala svadbarski hit. Kad su je 2009. godine otpevali Blek pantersi, postala je popularna, verovatno zbog toga što je vrcava i pevljiva, te je tako postala i deo repertoara srpskih svadbi.

Ovaj spisak bi mogao da se niže unedogled, mada se svadbeno veselje, složićete se, bez ovih pesama ne može zamisliti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar