Šon Pen i Džek Niklson
Šon Pen i Džek Niklson Foto: EPA-EFE/KATE GREEN/London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Američki glumac Šon Pen pozvao je Holivud da bojkotuje dodelu nagrada Oskar, ukoliko se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom ne pruži prilika da večeras govori na svečanoj dodeli u Los Anđelesu, a pre njega je sličnu ideju imao holivudski miljenik Džek Nikolson.

Da Pen nije prvi koji je odlučan u nameri da bojkotuje ceremoniju zbog ratnog stanja u nekoj zemlji otkrio je glumac Edrijen Brodi. On je nedavno ispričao kako je Džek Nikolson 2003. godine razmišljao o tome da ne ode na dodelu Oskara zbog američke invazije na Irak, odnosno iz solidarnosti sa iračkim narodom.

PROČITAJTE JOŠ

U intervjuu za „Sunday Times“, Brodi je govorio o ceremoniji te godine kada su obojica bili nominovani za najboljeg glumca. Pre dodele, Nikolson je sve nominovane kolege iz iste kategorije pozvao u svoj dom kako bi razgovarali o potencijalnom bojkotu.

Nakon dugog razgovora, odlučili su da ipak ispoštuju ceremoniju.

Brodi je naveo da nije želeo da bojkotuje ceremoniju jer je imao velike šanse da pobedi (što se na kraju i dogodilo). On je osvojio Oskara za ulogu u filmu „The Pianist“ Romana Polanskog. U govoru tokom primanja zlatne statue, Edrijan je spomenuo situaciju u Iraku.

„Večeras sam ispunjen tugom jer prihvatam nagradu u tako čudno vreme. Moje iskustvo tokom snimanja ovog filma učinilo me je veoma svesnim tuge i dehumanizacije ljudi u vreme rata i posledica rata“, rekao je on i dodao:

„U koga god verujete, bilo da je u pitanju Bog ili Alah, neka vas čuva i pomolimo se za mirno i brzo rešenje“, rekao je Brodi tada.

Te godine su pored Brodija i Nikolsona za najboljeg glumca bili nominovani i Denijel Dej Luis (“Gangs of New York“), Nikolas Kejdž („Adaptation“) i Majkl Kejn (“The Quiet American”).

BONUS VIDEO: Dragan Jovićević: Očekuje nas neizvesna 94. dodela Oskara

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.