Otac Britni Spirs pod istragom FBI: Uradio je nešto nedopustivo

Podeli:
Britni Spirs
Britni Spirs Foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Ocu Britni Spirs, Džejmiju Spirsu, uskoro bi mogao FBI da pokuca na vrata. Razlog ovog mogućeg ispitivanja krije se u navodima da je unajmio privatnu firmu koja je vršila nadzor nad komunikacijom njegove ćerke - uključujući i ono što se događalo u Britninoj spavaćoj sobi, bez njenog znanja i pristanka.

FBI istražuje da li je prekršen zakon, a Džejmi Spirs insistira na tome da je njegova ćerka znala sve o nadzoru, piše Deadline. Naime, prema kalifornijskom zakonu, obe strane moraju da pristanu na snimanje razgovora.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je izazvalo besnu reakciju advokatskog tima Britni Spirs, koji tvrdi da su ove optužbe dodatni dokaz zašto bi njegovo starateljstvom nad ćerkom trebalo hitno ukinuti.

„Gospodin Spirs je prešao nemerljive granice“, rekao je advokat Metju Rozengart na sudu, a takođe je podneo i zahtev za raspravu o starateljstvu zakazanu za sredu.

„Iako nisu dokazi, smatramo da ove optužbe zahtevaju ozbiljnu istragu jer je, između ostalog, Kalifornija država u kojoj je potreban pristanak s obe strane za ovako nešto“, navodi advokat.

Njegove primedbe referisale su se na dokumentarac New York Times-a, u kojem se detaljno opisuju ove tvrdnje u vezi s nadzorom slavne pevačice. Aleks Vlasov, bivši zaposleni firme Black Box Security, u novom dokumentarcu govori da su telefonski pozivi i poruke 39-godišnje Spirs tajno snimljeni kao deo 13-godišnjeg starateljstva koje je njen otac imao nad njom, prenosi Jutarnji.hr.

Džejmi Spirs Jamie Spears
Džejmi Spirs Foto:BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Advokat Rozengart navodi da je ovo još jedan dokaz o maltretiranju pevačice, koja je u junu izjavila na sudu da je bila prisiljena na kontrolu rađanja, da joj je bilo zabranjeno upravljanje automobilom, te da nije imala pravo glasa kada su u pitanju najosnovnije životne odluke. Takođe je dodao da su ovi navodi opravdali hitnu istragu.

„Postavljanje uređaja za prisluškivanje u Britninu spavaću sobu bilo bi posebno neoprostivo i sramotno, te takođe potvrđuje njeno uverljivo, potresno svedočenje. Ovo mora u potpunosti da se istraži“, dodao je i naglasio da namerava da ukine starateljstvo 69-godišnjeg Spirsa, te da bi, ako se on izjasni o Petom amandmanu, to bilo osuđujuće.

Sama pevačica nije komentarisala konkretne navode o tajnom snimanju, ali je na Instagramu objavila kako je u dokumentarcu „Controlling Britney Spears“ bilo dosta činjeničnih grešaka.

„Gledala sam malo ovaj zadnji dokumentarac i žao mi je što moram da vas obavestim da puno toga što ste čuli tamo nije istinito“, rekla je pevačica.

Vlasov, koji je radio za firmu obezbeđenja osam godina, sve dok nije dao ostavku zbog tajnih snimaka, insistirao je na tome da je pevačica bila podvrgnuta invazivnom nadzoru. Rekao je da je dao otkaz kad je pevačica na sudu izjavila da nije pristala na tu kontrolu svog života, te da je smatrao da je moralno neprihvatljivo biti deo ove priče.

PROČITAJTE JOŠ

„Zaista me podsetila na nekoga ko je bio u zatvoru, a naša firma je dovedena u poziciju čuvara zatvora“, rekao je Vlasov i dodao da mu je bilo rečeno da je nadziru radi sopstvene sigurnosti, te da želi da bude zaštićena.

Vlasov je otkrio i da je iCloud nalog njenog mobilnog telefona preslikan na iPad, a kasnije i na iPod.

Sva komunikacija koja je uključivala tekstualne poruke, beleške, FaceTime pozive, istoriju pretrage i fotografije – sve se preuzimalo s iPada i iPoda, šifrovalo, te zatim slalo Džejmiju Spirsu i Robin Grinhil, bivšoj biznis menadžerki Britninog imanja.

„Njen mobilni i njeni privatni razgovori toliko su se često koristili da bi je kontrolirali“, rekao je Vlasov i dodao da su se svi razgovori s njenom majkom, momcima i advokatima snimali. Dobio je i USB, te mu je bilo naređeno da što pre izbriše sav sadržaj s njega, ali je, postajući sve više sumnjičav, odlučio da napravi kopiju i tako otkrio 180 sati snimljenih razgovora iz njene spavaće sobe.

„Činili su se jako nervoznima i rekli su da je to izuzetno osetljivo, da niko nikada ne sme da zna za to i da zato moram sve da izbrišem s tog USB-a, tako da ne ostane nikakav trag. To je kod mene upalilo hrpu crvenih alarma i nisam želeo da budem saučesnik u čemu god su oni bili uključeni, pa sam zadržao kopiju jer ne želim da izbrišem dokaze“, objasnio je.

Kad je Britni 2019. godine odvedena u psihijatrijsku ustanovu, imala je zakonsku slobodu da ode u bilo koje vreme, ali je Vlasov rekao da je više puta izjavila da tamo nije svojom voljom.

Pokušala je da dobije novog advokata koji će je zastupati, ali je upozorila budućeg advokata da će njen tim obezbeđenja biti sumnjičav ako se pojavi i blokirati ga. Predložila mu je da se predstavi kao vodoinstalater, ali je on to odbio. Nadalje, njeni momci bili su intenzivno nadzirani i praćeni u slučaju da uspeju da je „usmere na pogrešan put“.

„Postojala je određena opsesija muškarcima iz Britninog života“, rekao je Vlasov. Momci s kojima se viđala kroz godine morali su da potpisuju stroge ugovore o tajnosti podataka. Vlasov je rekao da je pevačicin verenik, Sem Asgari, morao da potpiše sporazum 2020. godine, koji mu je zabranio objavljivanje postova na društvenim mrežama o njoj.

Britnin bivši suprug, Kevin Federlajn, s kojim je bila u braku od oktobra 2004. do jula 2007. i s kojim ima dva sina tinejdžera, preko svog advokata je rekao da je užasnut navodima koje je izneo Vlasov.

Advokat Mark Vinsent Kaplan rekao je da Federlajn nikada ne bi pristao na snimanje razgovora između Šona Prestona (16) i Džejdena Džejmsa (15) i njihove majke. Dečaci su maloletni, stoga sami nisu mogli da daju pristanak da budu snimljeni. On i Federlajn nisu bili svesni navoda o prisluškivanju sve dok dokumentarac nije izašao u javnost.

„Bilo bi krajnje neprikladno da roditelj, a kamoli deda, tajno pribavlja snimke razgovora između roditelja i njihove dece. Bez obzira na to je li deda, u ovom slučaju, Džejmi Spirs, taj koji ima starateljstvo ili nije“, izjavio je advokat bivšeg supruga Britni Spirs.

Advokat Džejmija Spirsa pak tvrdi da su sve njegove radnje i postupci bile unutar ovlašćenja koja mu je dodelio sud, da je Britni o svemu tome sve znala i dala svoj pristanak.

Bonus video

Madona: Pop ikona koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar