Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Glumica Marija Petronijević u devetom mesecu trudnoće zaražena je koronavirusom. Kaže da zahvaljujući vakcini ima blaže simptome, te da oseća glavobolju i bolove u mišićima.

Kako je istakla, tokom cele trudnoće pridržavala se svih epidemioloških mera, a drugu dozu vakcine primila je u osmom mesecu trudnoće.

PROČITAJTE JOŠ

„Za sada je moje zdravstveno stanje dobro. Prvi dan sam imala temperaturu 37,4, od tada je nemam. Imam bolove u mišićima, glavobolju i zapušen nos“, rekla je glumica za „Alo“.

„Dodatno stvar otežava to što sam ušla u deveti mesec trudnoće, pa bi hipotetički porođaj mogao da se desi bilo kada. Trenutno sam izolovana da neko od meni dragih i bliskih ljudi ne bi dobio koronu, jer mi je zdravlje svih na prvom mestu. U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja svakako ću se javiti u bolnicu“, dodala je ona.

Kaže da „živeti okružen ljudima koji i dalje ne veruju u koronu“ nosi rizik od oboljevanja uprkos vakcinaciji.

„Drugu dozu vakcine sam primila 24. septembra, u osmom mesecu trudnoće, nakon konsultacija sa profesorima Medicinskog fakulteta u Beogradu. Vakcinisala sam se vakcinom koja je preporučena trudnicama. Na poslednjem merenju antitela, koje je urađeno početkom oktobra, videlo se da su antitela formirana. Međutim, još u momentu vakcinacije, objašnjeno mi je da virus mutira, da forme virusa s kojim mogu doći u kontakt mogu biti izmenjene i da će vakcina pomoći u segmentu potpune ili delimične zaštite. Objasnili su mi da ću, u slučaju infekcije, imati spremnu količinu antitela i da će organizam brže naći načina da se izbori. Računajući na to, nastavila sam da se pridržavam epidemioloških mera, koje su podrazumevale distancu i nošenje maske u svakodnevnom životu. Međutim, živeti okružen ljudima koji i dalje ne veruju u koronu ili zanemaruju epidemiološke mere znači biti izložen stalnom riziku od obolevanja i mogućem zaražavanju, bilo da ste u prodavnici, na benzinskoj pumpi, pijaci, pekari ili bilo kom mestu“, rekla je glumica za pomenuti medij.

Glumica kaže da se nada brzom oporavku.

„Analize krvi radim na 48-72 sata i lekari to prate. One su za sada u granicama onoga što se kod korone može očekivati. Vakcina je, prema procenama srpskih lekara, dala neki nivo zaštite i zato za sada imam lakše simptome. Trenutno se osećam dobro u fizičkom smislu. Nadam se brzom potpunom oporavku, jer još uvek ima poslova koji se tiču poljoprivrede koje nisam završila, a koje želim samostalno da obavim pre porođaja“, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Nova.rs na snimanju serije „Kljun“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare