Podeli
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Olju Bećković danas znamo kao jednu od najpoznatijih i najsmelijih novinarki i voditeljki koja nas već više od dve decenije svake nedelje uveče "čeka" sa novom epizodom emisije "Utisak nedelje". Međutim, pre nego je "uplovila" u novinarske vode, Bećković je bila zapažena glumica u nekim od najvećih domaćih filmskih i serijskih ostvarenja.

Kada danas čujete “Olja Bećković” – u glavi vam prvo sine njena kultna emisija “Utisak nedelje”, a potom pomislite i na dugogodišnje prepirke, cenzuru i prozivke koje je doživljavala od strane vlasti, kao žena koja u društvu u kome živimo nije želela da odustane od profesionalnih novinarskih principa i postulata.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, iako se početak njene karijere obično vezuje za 1991. godinu i tadašnji “Studio B”, na kome je i započela autorsku emisiju, Olja Bećković je srca domaće javnosti prvobitno osvojila kao glumica u mnogobrojnim domaćim filmskim i serijskim ostvarenjima poput “Kamiondžija”, “Sekula i njegove žene”, “Hajde da se volimo”, “Soba 405”, “Tito i ja”, “Noć u kući moje majke”, “Otvorena vrata”, itd.

Diplomirana glumica je od 1984. godine pa sve do 1998. godine – iako je njena novinarska karijera već tokom tih godina bila u punom sjaju – imala ukupno 20 filmskih i serijskih uloga.

U seriji “Soba 405” glumila je mladu i poletnu sestru Viki, u filmu “Noć u kući moje majke” glumila je devojku Seku, u “Otvorenim vratima” je bila u ulozi Ljubice, u filmu “Tito i ja” je bila Đurina majka, a u filmu “Hajde da se volimo 3” je pozajmljivala glas lažnoj Lepoj Breni.

Ostale uloge su bile manje primećenje, često viđane u samo nekoliko scena ili epizodnih uloga.

U vezi sa tim, Olja Bećković je svojevremeno izjavila:

“Moja osnovna profesija je gluma. Time sam pokušavala da se bavim do dvadeset pete godine, a glavni problem u vezi s tom profesijom bio je u tome što mi se najviše sviđalo da igram sebe. I tamo gde je bilo prilike da igram takve uloge, bila sam odlična, a u svemu drugom očajna. Novinarstvo mi je leglo zato što je meni tu dozvoljeno da budem ono što jesam. Dozvoljeno je da se kaže: ‘Ovo je autorska emisija Olje Bećković’ ili ‘Olja Bećković ima pravo da u svojoj autorskoj emisiji ima stav’. Televizijske stanice koje su me zvale da radim kod njih, htele su da kupe ono što sam ja. Nisu tražile bolju dikciju, da govorim drugačije ili da me ofarbaju. Ne! Hteli su ceo paket pod imenom Olja Bećković, sve sa mojim (ne)vaspitanjem i drskošću”, rekla je Olja.

Neosporiva činjenica je da, bilo da je percepiramo kao glumicu ili autorku, novinarku i voditeljku, Olja Bećković danas važi za kultni brend na novinarskom nebu Srbije, a “Utisak nedelje” jeste emisija putem koje su se mnogobrojne generacije informisale istinito i pravovremeno o najvažnijim gorućim društvenim i političkim dešavanjima u zemlji.

Bitno je pomenuti i da je njena autorska emisija nedavno proslavila godišnjicu na televiziji “Nova S”, nakon što je više od pet godina bila “sklonjena” sa nacionalne frekvencije zbog nepodobnih političkih stavova aktuelne vlasti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar