Foto: Shutterstock/Dragan Mujan/Nova.rs

"Njegova muzika je dosegla sve tačke planete, ali je najveselija bila tamo gde se rodio, odrastao, a kasnije i doživeo najlepše trenutke karijere. Objedinjavao je ono što nijednom političaru ne bi pošlo za rukom. Svirao je na Rosama, Kobiljem dolu, Sava Centru, Šumatovcu, Škveru... Binu je delio sa velikim Zdravkom Čolićem, Leb i solom, Yu grupom, Đorđem Balaševićem... Bio je veliki, ali je kao pravi Novljanin gubio sve titule pijući kafe na škveru i u gradskoj kafani. Tu je delio iste šale i rešavao najveće svetske probleme sa večnim poznavaocima tajni sveta iz novskih konoba", napisao je jedan Novljanin na svom Fejsbuk profilu.

Dragoljub Đuričić, koji je danas preminuo od posledica koronavirusa, bio je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih Crnogoraca kojim se narod dičio nakon što je uvršten među 30 najboljih bubnjara na svetu. Vest o njegovoj smrti potresla je celo crnogorsko primorje, te današnji dan mnogi su proglasili danom žalosti na društvenim mrežama. Tokom dana brojni ljubitelji njegovog lika i dela opraštali su se otvorenim pismima, a neki Novljani prisetili su se emotivnih anegdota s njim i objavili statuse na Fejsbuk profilima.

Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bs

 

„Umro je Dragoljub Đuričić. To je pogodilo celu moju porodicu jer smo mi nekako sporedno i komšijski bili vezani za njegovu porodicu i njega još iz doba kad ja nisam ni postojala. Sedamdesete, početak…Tata, mama i sestra podstanari u istom dvorištu u kom je Dragoljub rastao. Sestra je bila mala i nije znala da izgovori to ‘Dragoljub’, pa je tako Dragoljub dobio nadimak ‘Kaljulju’. Prođu godine, decenije, nema više tog dvorišta… Ja sva srećna pre nekoliko godina kažem tati da sam Dragoljuba srela u Beogradu. ‘Tata, na radiju je danas bio Kaljulju’, kažem. A on će meni: ‘Ja ga se sećam kad je kao mali išao iza kuće da puši, stari mu branio da puši i stalno je za njega vikao, Ne znam šta ću sa ovim malim. Nije dobro, on samo udara u neke bubnjeve i sve što liči na bubnjeve. Ne znam šta ću s njim’. Sestra je naravno brzo naučila da izgovori to slavno ime, ali će zauvek ostati taj jedinstveni nadimak baš kao što je i on bio jedinstven. Odložite palice. Umro je Kaljulju. Počivao u miru gospodnjem, Dragoljub Đuricic“, napisala novinarka Natalija Milosavljević na svom Fejsbuk profilu.

Foto: Dalibor Danilović

„Dragoljub je bio jedan od čuvara plamena kulture Herceg Novog koji je nekada obasjavao celu Jugoslaviju. Imao je prepoznatljiv osmeh i kada je pričao o teškim temama, a biti umjetnik u okolnostima u kojima živimo nije bilo lako. Bio je jedan od onih čija je slava prevazilazila uske granice današnjih državica. Tek sam danas postao svestan njegovih godina jer je oduvek ostavljao utisak veselog mladića čiji bubnjevi nikada neće prestati da stvaraju balkansku lavinu. Bio je neko za koga ste ponosno govorili ‘A on je moj Novljanin’. Njegova muzika je dosegla sve tačke planete, ali je najveselija bila tamo gde se rodio, odrastao, a kasnije i doživeo najlepše trenutke karijere. Objedinjavao je ono što nijednom političaru ne bi pošlo za rukom. Svirao je na Rosama, Kobiljem dolu, Sava Centru, Šumatovcu, Škveru… Binu je delio sa velikim Zdravkom Čolićem, Leb i solom, Yu grupom, Đorđem Balaševićem… Bio je veliki, ali je kao pravi Novljanin gubio sve titule pijući kafe na škveru i u gradskoj kafani. Tu je delio iste šale i rešavao najveće svetske probleme sa večnim poznavaocima tajni sveta iz novskih konoba.
Nedostajaće novskoj pjaci njegov razuzdani hod i čuveni osmeh kada pozdravljajući jednom rukom odmahuje, a drugom pomera kosu sa lica. Počivaj u miru dragi naš Novljanin“, piše na Fejsbuk profilu Dnevna doza fjakavog Novljanina.

„Kad god zagrmi pomisliću na nebesku ritam sekciju… Zbogom Dragoljube“, napisala je Dragana Vlaović.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Dragoljub Đuričić (68) preminuo je danas u bonici „Dragiša Mišović“ u Beogradu od posledica koronavirusa. Rođen je na Cetinju 10. februar 1953. Svirao je u “Yu Grupi”, “Leb i solu”, “Kerber”, bio je i bubnjar Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića. Pisao je muziku za pozorištne predstave među kojima su “Art”, “Reservior Dogs”, “Bliže”… Muzikom je počeo da se bavi još 70-tih godina u Herceg Novom, a 1975. se seli u Beograd i priključuje grupi “Ribelli” sa kojom nastupa po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Pratili su popularne pevače tog vremena, popur Dušana Prelevića, Arsena Dedića, Gabi Novak, Lole Novaković, Bisere Veletanić, Nade Knežević… Potom je postao član grupe “Leb i sol”, a tokom karijere nastupao je sa Kornelije Kovačem, Zdravkom Čolićem, Borom Đorđevićem, Đorđem Balaševićem, Vladom Maričićem… Snimio je tokom života 70-tak albuma. Aktivno je učestvovao u građanskim protestima zbog krađe izbora 1996 godine predvodeći grupu od 30 bubnjara. Za doček 1997. godine svirao na centralnom gradskom trgu pred oko million ljudi koji su iz protesta prema tadašnjoj vlasti izašli na beogradske ulice.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (1)