Noć pred udaju grcali u suzama: 40 godina od svadbe Lejdi Di i princa Čarlsa

Showbiz 29. jul. 202110:29
Podeli:
Foto: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

U katedrali svetog Pavla u Londonu, na današnji dan pre tačno četrdeset godina, venčali su se princ Čarls i ledi Dajana. Spektakularno venčanje pratilo je više od 700 miliona ljudi širom sveta. Čarls, koji je od Dajane bio stariji 12 godina, delovao je presrećno, kao i princeza koja je mislila da započinje savršeni život.

Ljubav je takva zaista i bila na početku. Međutim, tokom kasnijih godina, ispostavilo se da je brak princeze Dajane i princa Čarlsa bio sve samo ne srećan — varali su jedno drugo, u javnosti su jedva komunicirali i izgledali nesrećno što uopšte stoje zajedno, nizali su se skandali, a sve je to trajalo do 1996. godine, kada su se konačno razveli.

PROČITAJTE JOŠ

Od samog početka, mediji su kasnije pisali, brak je bio osuđen na propast. Jedan od glavnih razloga je bila Kamila Šand, u koju je Čarls bio zaljubljen.

Interesantno je i to da, iako su dosta razgovarali telefonom, Čarls i Dajana zapravo se nisu viđali: sreli su se tek 12 puta pre nego što je princ zaprosio mladu lepoticu. Prema pisanju određenih medija, Čarls je veče pre venčanja bio neutešan, te je cele noći plakao jer se ženi Dajanom, a ne Kamilom.

Novopečeni mladenci su prvu bračnu noć proveli u dvorcu pokojnog lorda Mauntbatena nakon čega su krstarili Mediteranom kraljevskim brodom Britania.

Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotseja, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Henrija, koji su drugi i treći u redu za nasledstvo britanskog prestola. Kao princeza od Velsa, Dajana je preuzela kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala kraljicu u inostranstvu. Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom i podršci Međunarodnoj kampanji zabrani mina. Održavala je vezu sa desetinama dobrotvornih organizacija uključujući londonsku bolnicu Velika Ormondova ulica za decu, kojom je predsedavala od 1989. godine. Ostaće upamćena i po tome što je na televiziji dodirnula čoveka obolelog od HIV-a, rušeći tako predrasude da se taj virus može preneti dodirom.

Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Godinama je, međutim, bila jako nesrećna.

Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je u par navrata pokušala sebi da oduzme život. Endru Morton je 1992. godine izdao knjigu „Dajana: njena istinita priča“. U toj knjizi je objavio dugogodišnju vezu princa Čarlsa sa Kamilom Parker Boulz, koja je tada bila u braku, ali je pisao i Dajaninim problemima i braku koji je spreman da se raspadne.

I Dajana je bila sklona aferama.

U intervjuu koji je dala svom profesoru Piteru Setelenu 1992–1993. otkrivene su mnoge tajne pokojne princeze. Tada je priznala da je zaljubljena u jednog člana osoblja, kraljevskog policajca, Barija Manakija. Ne samo što je dobio otkaz kada je skandal otkriven, već je i nastradao u saobraćajnoj nesreći 1987. godine. Dajana je bila ubeđena da je njen ljubavnik likvidiran.

Takođe je u intervjuu rekla da je bila kod kraljice 1986. da joj traži pomoć nakon što je saznala da je Čarls nastavio da se viđa sa Kamilom. Kraljica joj je odgovorila: „Ne znam šta bi trebalo da uradite. Čarls je očajan“. Pre susreta sa kraljicom presekla je sebi vene, a u trudnoći sa Vilijamom bacila se niz stepenice Bakingemske palate.

Čarls i Lejdi Di su se konačno razveli u novembru 1996. godine. A Dajana je poginula u saobraćanoj nesreći godinu dana posle, i dalje pod nerazjašnjenim okolnostima.

Foto: BRYN COLTON / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar