Ukrajina, Evrovizija, pesma
Foto: Printscreen/YouTube/Суспільне Євробачення Eurovision Ukraine

Ukrajinskim predstavnicima na Evroviziji uveliko se predviđa pobeda: oni prednjače na kladionicama, ali se kao glavni razlog zašto su favoriti navodi ratni sukob u ovoj zemlji.

Pesma „Stefania“ koju izvodi Kalush Orchestra ubedljivo stoji na prvom mestu, barem kada su predviđanja kladionica u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ

Kladionice toj ratom pogođenoj zemlji daju najviše šanse za osvajanje ovogodišnjeg Eurosonga u Torinu, a odmah nakon nje je domaćin, Italija. Treća je Švedska (koja još nije odabrala predstavnika), zatim Grčka pa Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kalush Orchestra bili su drugoplasirani na ukrajinskoj verziji „Pesme za Evroviziju“, iako im je publika dala maksimalan broj bodova, jer ih je žiri stavio tek na treće mesto. Oni će Ukrajinu predstavljati na najpoznatijem muzičkom takmičenju nakon što je prvoplasirana Alina Paš odustala od učešća.

Naime, samo četiri dana nakon izbora pesme za Eurosong ukrajinska nacionalna televizija UA:PBC zaustavila je potpisivanje ugovora s Alinom o predstavljanju na Evroviziji. Otkriveno je da je pre sedam godina Alina putovala na Krim, koji je od 2014. pod ruskom kontrolom.

Alina se nakon toga povukla.

„Ne želim više biti deo ove prljave priče. Ja sam državljanka Ukrajine. Pratim zakone Ukrajine. Pokušavam da prenesem tradiciju i vrednosti Ukrajine u svet. Ono što je dodato u ovu priču uopšte nije ono što sam ja stavila u svoju pesmu“, rekla je.

„Ja sam umetnik, a ne političar. Nemam vojsku PR-ova, menadžera, advokata da se oduprem svim tim napadima i pritiscima, provalama na moje društvene mreže, pretnjama. A i apsolutno neprihvatljivim rečima koje ljudi sebi dopuštaju bez razumevanja situacije i zaboravljanja na dostojanstvo svakog građanina Ukrajine. Ne želim ovaj virtuelni rat i mržnju“, dodala je.

Tako je grupa Kalush Orchestra dobila priliku da se predstavi evropskoj publici. Iako važe za favorita zbog sukoba u njihovoj zemlji (Evrovizija je gotovo oduvek bila politički obojena), komentari na društvenim mrežama su pozitivni i zbog same numere „Stefania“.

Mnogi ističu da su ovogodišnji predstavnici uspeli da objedine tradicionalni zvuk Ukrajine i elemente moderne muzike. Tako ćemo na sceni moći da vidimo članove ovog benda kako pevaju, repuju, sviraju frulu, ali i pokažu atraktivnu koreografiju koja će zasigurno podići atmosferu u Torinu.

Reči pesme „Stefania“ su oda majci pevača grupe, koja se baš tako i zove i koja je tokom takmičenja u Ukrajini pratila nastup iz bekstejdža.

Foto: Printscreen/YouTube/Суспільне Євробачення Eurovision Ukraine

Tradicionalni deo pesme govori o neizbežnom starenju majke i želji da ona opet bude sigurna luka. Kada počne deo sa modernim repom, slušaoci će biti u prilici da čuju priču o teškim životnim uslovima i izazovima jedne majke u današnjem svetu.

BONUS VIDEO: Konstrakta, prvi intervju nakon pobede na takmičenju za pesmu Evrovizije

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.