Podeli
Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Bez obzira u kojim delovima ovog regiona živeli, često kao da nismo svesni ogromnog pop-rok nasleđa koje imamo. Ni tada (kao ni sada), praksa objavljivanja tribute albuma nikako da zaživi a to je, složićete se, vrlo zahvalan format koji lako može biti iskorišćen u edukativne svrhe.

Jedan od veoma retkih, svetlih primera bilo je tribute album posvećen pesmama Đorđa Balaševiča nazvan „Neki noviji klinci…“. Idejni tvorac kompilacije bio je novosadski muzičar Nikki Lee-Man, koji je 2007. godine okupio novu generaciju vojvođanskih bendova sa namerom da svako od njih obradi po jednu Đoletovu pesmu.

PROČITAJTE JOŠ

Rezultat je bio zadivljujuć a album je te godine ovenčan hvalospevima. Izdanje je doprinelo redefinisanju jedne izuzetne karijere vanserijskog kantatutora čija su dela dobila novo čitanje. Pored toga što je izvesno jedan od najvažnijih autora na prostorima bivše Jugoslavije, pesme zastupljene na ovoj kompilaciji iznova su potvrdile neosporan kvalitet i svevremenost većine pesama „Panonskog trubadura“.

Angažovani bendovi, svi redom, zadatak su shvatili veoma ozbiljno. Sa puno poštovanja svako od zastupljenih izvođača je pružio apsolutni maksimum. Njihova kreativna sloboda nikako nije sputana. Štaviše, veoma angažovano i bez opterećenja su uneli izmene i udahnuli novi život večnim Đoletovim junacima.

Izbor i energija koja prati ovo izdanje umnogome je prevazilazila slične poduhvate objavljene tih godina.

I sa ove distance album će lako pronaći put do srca, kako okorelih Balaševićevih obožavalaca, tako i mlađe publike sve više naviknute da muziku konzumira „na klik“. Album „Neki noviji klinci…“ je učinio da pesme zastupljene na njemu, kao i njihov autor, postanu sastavni deo života nekih nadolazećih generacija, što je jedna od misija ovakvih izdanja.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar