Minja Subota: Inženjer elektrotehnike koji je komponovao pesme za školske klupe

Showbiz 17. sep. 202109:23 > 12:12
Podeli:
Minja Subota
Minja Subota Foto: Nemanja Jovanović

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je rano jutros u 82. godini života. Rođen je u Sarajevu 1938. godine, a bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu "Stanković", a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike. Javnost će ga pamtiti i kao čoveka koji je komponovao pesme koje se danas uče u školama.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Od „Beogradskog proleća“ do „Festivala vojničke pesme“. U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je stihove naših najistaknutijih pesnika. Pojedine pesme na kojima je radio se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih to su pesme: „Deca su ukras sveta“,“Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbole se lisica“…

Bio je i autor i voditelj emisije „Muzički tobogan“ koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.

BONUS VIDEO

Odlazak legendarnog Minje Subote

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.