Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prema podacima nevladine organizacije Nacionalni ženski pravni centar iz Vašingtona, petnaest država uvelo je nove zakone koji štite zaposlene od seksualnog uzmeniravanja i diskriminacije na osnovu pola, od oktobra 2017, kada je pokret #Metoo prodrmao i osvestio javnost, odmah nakon seks skandala istaknutog producenta Harvija Vajnstina koji se suočio s krivičnim optužbama zbog seksualnog uznemiravanja. Vajnstin, na žalost, nije usamljen slučaj. Mnoge uticajne ličnosti Holivuda su optuživane za seksualno uznemiravanje, a najsvežiji slučajevi su pevač Džastin Biber, ali i glumac filmova za odrasle, Ron Džeremi.

PROČITAJTE JOŠ

Glumac je optužen za silovanje tri žene i seksualni napad na četvrtu, kažu tužioci, a sud u Los Anđelesu odredio mu je kauciju od 6,6 miliona dolara. Kako se navodi, Džeremi je optužen za napade na žene između 2014. i 2019. godine, a navodne žrtve imaju između 25 i 46 godina. Ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije do 90 godina iza rešataka, navode mediji.

Magazin Roling Stoun je 2017. objavio da je više od desetine žena optužilo Džeremija za seksualno zlostavljanje, uključujući hvatanje, neprimereno dodirivanje, penetraciju prstima bez pristanka, kao i seksualni napad. Upravo te 2017. započet je „#MeToo“ pokret koji je u naredne dve godine srušio 201 moćnika u SAD.

Međutim, razlog pokretu nije bio Ron Džeremi, već istaknuti holivudski producent Harvi Vajnstin.

Foto: Robert GAUTHIER / AFP / Profimedia

Mnogim seksualnim zlostavljačima koji su godinama maltretirali svoje koleginice, prijateljice i članove porodice, do tada je izgledalo kao da nikada neće platiti cenu. Međutim, zvaničan izveštaj koji je detaljno opisao seksualne napade i uznemiravanja Harvija Vajnstina, a koji je objavljen te godine, zaslužan je za „njegov pad iz holivudskih visina.“

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Pošto je taj slučaj „promenio tokove moći“, analiza „Njujork tajmsa“ – objavljena tokom 2018. godine, pokazala je da je od tada najmanje još 200 istaknutih muškaraca izgubilo posao zbog javnih optužbi o seksualnom uznemiravanju, a nekoliko, uključujući Vajnstina, suočilo se i s krivičnim optužbama.

PROČITAJTE JOŠ

Najmanje 920 žena je prijavilo da ih je neko od tih muškaraca seksualno zlostavljao. A skoro polovinu muškaraca koji su zato smenjeni, nasledile su žene. Nedavno, u godini koja je prethodila skandalu Vajnstina, zbog javnih optužbi o seksualnom zlostavljanju ostavke je podnelo ili je bilo smenjeno manje od 30 ljudi visokog profila. Četrdeset tri odsto njihovih zamena su žene.

Od toga, jedna trećina je u medijima, jedna četvrtina u vlasti, a jedna petina u zabavi i umetnosti. Tako je, između ostalog, i Robin Rajt zamenila Kevina Spejsija kao glavnog glumca „Kuće od karata“.

U godinama koje su usledile, nekoliko uticajnih američkih magazina je sprovodilo ankete javnog mnjenja, te je ustanovljeno da posle širenja pokreta „#MeToo“, 41 odsto muškaraca izjavilo je da su manje spremni da imaju sastanke “jedan na jedan” ako treba da budu sami sa ženom. Svaki peti priznao je da bi radije isključio žene iz društvenih aktivnosti kao što je odlazak na piće posle posla.

Prema podacima nevladine organizacije Nacionalni ženski pravni centar iz Vašingtona, petnaest država uvelo je nove zakone koji štite zaposlene od seksualnog uzmeniravanja i diskriminacije na osnovu pola, od oktobra 2017, kada je pokret #Metoo prodrmao i osvestio javnost.

Magazin „Tajm“ tada je proglasio grupu žena koje su javno govorile o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u SAD tokom 2017. ličnostima godine. Legendardna naslovna strana nosila je naziv „Žene koje su prekinule tišinu“. Pomenuti pokret tako je postao jedan od simbola borbe za ženska prava i žrtve silovanja, kako u SAD, tako i na celoj planeti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar