Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanski tabloid "The Sun" unajmio je privatnog detektiva da uhodi Megan Markl i njenu porodicu, još 2016. godine, kada se saznalo za njenu vezu sa princom Harijem.

Pročitajte još:

Fondacij „Byline Investigates“, inače udruženje nezavisnih novinara, objavila je vest o tabloidu koji je platio istražitelju da iskopa brojne podatke, ne samo o Megan, već i o njenom bivšem suprugu, prijateljima i saradnicima.

Istražitelj, kog su unajmili, tabloidu je dostavio kućnu adresu Megan, njen broj mobilnog, broj njenog socijalnog osiguranja, registraciju automobila, a za navedene usluge platili su mu 2.055 dolara. Pored toga, detektiv je prikupio još mnogo informacija o Megan.

Nakon što je njen „dosije“ od 90 stranica detektiv dostavio tabloidu „The Sun“, oni su počeli da objavljuju ekskluzive tekstove o njoj, ali i jedan od prvih u nizu, plaćenih intervjua sa njenom polusestrom Samantom.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Iz tabloida su se oglasili uz navodno pravdanje da nisu znali da se njihov istražitelj služio nedozvoljenim metodama u prikupljanju podataka, jer se otkrivanje privatnih brojeva i broj osiguranja tretira kao krivično delo, dok je istražitelj za „New York Times“ izjavio da je nemoguće da urednici tabloida „The Sun“, nisu znali šta on radi.

„Zahvalni su onima koji rade u medijima i koji podržavaju novinarske vriednosti koje su sada potrebne više nego ikad pre“, poručili su Hari i Megan preko svog zastupnika.

„Od „The Suna“ sam dobio papir koji sam morao potpisati i u kojem piše da neću koristiti ilegalne metode za lociranje ljudi ili proveru njihove prošlosti. Ali nakon toga njihovi novinari su mi, uz znakovito namigivanje, rekli: „Ako želite zadržati ovaj posao, nastavite raditi ono što ste radili“, rekao je detektiv koji je istakao i da se kaje zbog svojih postupaka i da je spreman razgovarati s advokatima Harija i Megan, a i izvinio se kraljevskoj porodici.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (0)