Marvelov hit film „Šeng-Či“ mogao bi da bude zabranjen u Kini

Showbiz 13. sep. 202116:44
Podeli:
Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novi Marvelov film Šeng-Či i legenda o deset prstenova u bioskopima je manje od 10 dana, a već se smatra jednim od najuspešnijih filmova iz ove produkcije – ikada.

Kritičari su oduševljeni filmom, na sajtovima za ocenjivanje od gledalaca dobija ludački visoke ocene, a do sada je inkasirao preko 157 miliona dolara širom sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Kina još uvek nije odobrila emitovanje ovog filma u lokalnim bioskopima. Ova zemlja ima oštre zakone kada je u pitanju emitovanje stranih filmova. Svi filmovi moraju biti odobreni za prikazivanje u zemlji.

Zabranjene su mnoge stvari: glorifikacija pokreta otpora, prikazivanje pornografije, pokazivanje homoseksualnosti, isticanje drugih religija i vređanje kineske tradicije.

Problem sa ovim filmom jeste otac glavnom lika, Šeng-Čija. U originalnim stripovima, koje je pisao Sak Rohmer, koji inače nikada nije bio u Kini, pojavljuje se Fu Manchu, lik zasnovan na rasističkoj ideji „žute opasnosti“ po kojoj su Kinezi i Japanci bili pretnja zapadnom svetu.

Iako je ovaj lik izbačen iz filma i zamenjen drugim, kineske vlasti veruju da je čitav film zasnovan na rasističkom sentimentu i i dalje odbijaju da mu daju dozvoliu za emitovanje.

Čini se da postoji i problem oko izbora Simu Liuja, kinesko-kanadskog glumcakoji tumači lik Šeng-Čija. Liu je rođen u Kini, ali se u Kanadu preselio sa pet godina, pa su ga neki kineski kritičari ocenili da „nije dovoljno Kinez“. Sve to, u kombinaciji sa filmom koji se uglavnom fokusira na borilačke veštine, što je uobičajeni stereotip, moglo bi sprečiti objavljivanje filma u Kini.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar