„Lejdi Gaga“ na glinenoj ploči iz 8. veka pre nove ere

Showbiz 20. jun. 202020:10
Podeli:
Lejdi Gaga Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Strani mediji ovih dana povezali su arheološke iskopine pronađene u osamnaestom veku sa novom pesmom pop zvezde Lejdi Gage. Kako se navodi, fanovi su fascinirani činjenicom da se u Bagdadu u Iraku nalazi glinena pločica na kojoj navodno piše "Lejdi Gaga", a koja je pripadala periodu pre nove ere i drevnom gradu Vavilon - kako se i zove pevačicina pesma sa novog albuma.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, dok je analizirao hijeroglife iz stare Mesopotamije , istoričar Modi Al-Rašid naišao je na znakove koji govore o imenu „Lejdi Gaga“, ženi koja je navodno živela u osmom veku pre nove ere u drevnom gradu Vavilon. Pismo koje je dešifrovao napisano je pomoć drevnog sistema urezivanja znakova u glinene tablice u zidu.

„Klinasto pismo ima neke znakove koji govore kako treba pročitati napisane simbole. Prvi znak predstavlja slovo „Mi“, što je tada značilo „Lejdi“, ili „Dama“, a drugi i treći znak govore „Ga“ i „Ga“, dok je poslednji „A“,  što bi značilo da se ime čitalo kao „GaGah“, dok je akcenat bio na drugom slogu“, izjavio je istoričar za strane medije.

Pismo je prvi put pronađeno u osamnaestom veku u Iraku i trenutno se nalazi u Nacionalnom muzeju u Bagdadu.

Ova vest oduševila je fanove pevačice Lejdi Gage, koja je, pretpostavljaju slučajno, na novom albumu objavila pesmu po imenu „Vavilon“.

Vavilon je drevni, uništeni grad u Mesopotamiji u svoje vreme, između 18. i 6. veka pne, najveći na svetu. Nalazio se blizu današnjeg grada Al Hilaha u Iraku, odnosno oko 88 km južno od Bagdada. Vavilon je bio glavni grad Vavilonskog carstva i jedan od najstarijih i najpoznatijih kulturnih, političkih i trgovačkih centara u antičkom svetu. Ime mu potiče od akadske reči Vavilu, što znači „božja kapija“. Ta reč bila je prevod sumerskog imena Kadingira. On je bio izgrađen uz levu i desnu obalu reke Eufrat sa strmim nasipima za obuzdavanje sezonskih poplava reke. Vavilon je prvobitno bio mali akadski grad koji potiče iz perioda Akadskog carstva oko 2300. godine pre nove ere.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar