Legendarni Šrek je napunio 20 godina

Showbiz 24. apr. 202111:33
Podeli:
Šrek
Foto: Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Legendarni animirani junak Šrek, napunio je dvadeset godina. Šrek je zeleni bauk koji voli samoću u svojoj močvari. Njegov život se menja kada se u njegovoj močvari nađu stvorenja iz bajki po naređenju Lord Farkvarda od Duloka. Šrek im kaže da će pitati Lord Farkvarda da ih vrati. On kreće do Duloka sa pričajućim Magarcem, jedinim stvorenjem iz bajke koji zna put do njega.

Šrek  je animirani film iz 2001. godine, koji je napravila firma Drimvorks. Glasove pozajmljuju Majk Majers, Edi Marfi, Kameron Dijaz i Džon Litgou. Film je premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu 2001. godine, gde se takmičio za nagradu Zlatna palma, što ga je učinilo prvim animiranim filmom posle Diznijevog Petra Pana (1953) da bude nominovan za ovu nagradu.

PROČITAJTE JOŠ

Film je hvaljen od strane kritičara za svoj humor, koji je prikladan i deci i odrasloj publici. Izašao je u američkim bioskopima 18. maja 2001. godine i zaradio je preko 484 miliona dolara širom sveta, naspram budžeta od 60 miliona dolara.

Film je dobio prvog ikada oskara za najbolji animirani film, a takođe je bio nominovan za najbolji adaptirani scenario. Takođe je bio nominovan za šest nagrada BAFTA, a osvojio je onu za najbolji adaptirani scenario. Uspeh filma je pomogao kompaniji DreamWorks Animation da postane glavni konkurent kompaniji Piksar u izdavanju dugometražnih kompjuterski animiranih filmova.

Film prate tri nastavka Šrek 2 (2004), Šrek 3 (2007) i Šrek srećan zauvek (2010), dva praznična specijala, spin-of film i mjuzikl.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar