Princ Filip i kraljica Elizabeta
Princ Filip i kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/The Countess of Wessex/Buckingham Palace via AP

Britanska kraljica Elizabeta Druga danas proslavlja svoj 95. rođendan. Ovo je prvi povod za slavlje u porodici Vindzor nakon smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Princ Filip preminuo je 9. aprila ovde godine. Kraljevska porodica saopštila je da je vojvoda sve vreme bio u dvorcu Vindzor, okružen porodicom. On je mesec dana pre smrti proveo neko vreme u bolnici, zbog intervencije na srcu.

Sahrana kraljičinog supruga obavljena je u subotu, mirnom ceremonijom u krugu najbliže porodice. Zbog pandemije koronavirusa, sahrani je prisustvovalo samo 30 zvanica. Među njima je bila kraljica Elizabeta, prinčevi Čarls, Endru i Edvard sa porodicama, kao i jedina ćerka princa Filipa, princeza Ana.

Na listi zvanica našli su se princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, kao i princ Hari, koji je došao bez supruge Megan Markl. Njoj je doktor zabranio putovanja zbog podmakle trudnoće, ali je našla načina da oda počast dedi svog muža.

Velika proslava povodom rođendana kraljice Elizabete je bila otkazana zbog koronavirusa, a sada su sve njene aktivnosti na pauzi, jer ona poštuje period žalosti za mužem.

Ona je poslala poruku građanima Velike Britanije, ali i celom svetu, u kojoj se zahvaljuje na porukama podrške.

„Danas sam primila mnogo poruka povodom mog 95. rođendana, koje jako cenim. Mi kao porodica smo u periodu žalosti, ali nam pruža veliku utehu što vidimo i čujemo mnogo vaših poruka, u kojima odajete počast mom mužu. Poruke su stigle sa svih strana Ujedinjenog Kraljevstva, Komonvelta i sveta.

Moja porodica i ja želimo da se zahvalimo svima vama na podršci koju nam pružate ovih dana. Duboko smo dirnuti i podsetili ste nas da je Filip imao neverovatan uticaj ne mnoge ljude tokom svog života“.

Vilijam i Kejt
Foto: Ian Vogler/Daily Mirror / PA Images / Profimedia

Na dan kraljičinog rođendana, princ Vilijam i Kejt Midlton obišli su jednu od vojnih patronaža princa Filipa, „Vazduhoplovne kadete“, jer je Filip nekada bio član Kraljevske mornarice.

Vojvoda od Edinburga je 2015. godine predao ovu patronažu vojvotkinji od Kembridža, koja je tada postala počasni vazduhoplovni komandant.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram