„La Casa de Papel“: Karantinski hit o kome priča ceo svet

Showbiz 13. apr. 202018:08
Podeli:
Foto: Flavio Lo Scalzo / Avalon Editorial / Profimedia

Jedna od trenutno najpopularnijih serija na svetu trenutno je Netflikovsa španska krimi-drama "La Casa de Papel", ili "Money Heist".

Osim što je stvorila snažan osećaj straha, panike i beznađa, pandemija koronavirusa stvorila je i niz karantinskih hitova, a uz „Tiger Kinga“, u moru serija i filmova isplivao je četvrti deo, odnosno drugi deo druge sezone, serije „La Casa de Papel“.

PROČITAJTE JOŠ

U samo dva dana serija je postala najtraženije ostvarenje na Netfliksu, a sa trona je skinula i poznate planetarne hitove poput „Game of Thrones“, „The Walking Dead“, „Brooklyn Nine-Nine“ i „Westworld“. Tačnije, samo u prvoj sedmici ovaj španski hit pogledalo je više trideset četiri miliona gledalaca širom sveta, čime je „La Casa de Papel“ postala najgledanija serija svih vremena na Netfliksu.

Reč je o krimi-seriji i osam pljačkaša koji uzimaju taoce i zatvaraju se u Kraljevsku kovaonicu novca, a mastermind iza cele operacije manipuliše policijom u nadi da će izvršiti njegove skrivene planove. Naravno, priča postaje puno kompleksnija, ali to je osnovni zaplet od kojeg sve počinje.

Prva sezona pojavila se još 2017. godine. Prilično je jasno da autori žele da serija bude drugačija od svega ostalog u ponudi, a to se posebno odnosi na plejadu likova koji u svakom trenutku mogu u potpunosti promeniti priču i u sekundi prevaliti put od junaka do negativaca i nazad.

Serija je od početka prikazivanja imala odličnu gledanost, a od pojave pandemije, brojke su vidno porasle, ali niko nije očekivao da će evropska serija postići takav uspeh u SAD, navode mediji.

Razlog popularnosti jednim delom verojatno leži i u antikapitalističkim temama koje su verojatno pronašle plodno tlo u ovim nesigurnim vremenima. Sam prevod izvornog naziva serije je „Kuća od papira“, a osim što se odnosi na novac i nestabilnost takve kuće, ujedno je i metafora koja govori o lažnom sistemu i kapitalističkom društvu kojim upravljaju banke bez razumevanja za potrebe „malog čoveka“.

Serija i inače ima prilično impresivnu ocenu na „IMDb-u“ – 8.6, i 92% pozitivnih ocena na „Rottenu“, što znači da publika i kritika dele oduševljenje.