Ko je Olivera Jovićević: „Žuta Olja“ ili „naprednjački bot“

Showbiz 23. sep. 202114:25 > 14:54
Podeli:
Olivera Jovićević Foto: Vesna Lalić

"Radila sam na Studiju B, bila sam urednik političke rubrike Blica i Glasa javnosti devedesetih, zajedno sa grupom novinara tri puta sam otpuštana sa posla, dvehiljaditih je traženo da se moja emisija zabrani, danas prolazim ‘toplog zeca’ na stranicama tabloida i u istupima političara, nekada kao ‘žuta Olja’, nekada kao ‘naprednjački bot’. Ili kao ‘prostitutka na poziv’", rekla je svojevremeno Olivera za domaće medije.

Autorka i voditeljka „Upitnika“, Olivera Jovićević, objavila je na Instagramu saopštenje u kome navodi da će nova sezona emisije kasniti zbog njenih zdravstvenih problema. Ona je na Instagramu napisala da će se neko vreme povući iz programa RTS-a, zbog povrede koju je zadobila i terapija koje slede.

PROČITAJTE JOŠ

„Hvala svima vama koji se interesujete za početak nove sezone ‘Upitnika’. Želim da vas obavestim da se privremeno povlačim iz programa RTS iz zdravstvenih razloga. Reč je o posledicama povrede, zbog koje je potrebna dugotrajna i uporna terapija. Hvala lekarima i medicinskom osoblju Kliničkog centra Srbije, zahvaljujući kojima verujem da ću uskoro moći da se vratim normalnom životu i radu“, napisala je Jovićević.

Voditeljka nije precizirala o kakvoj je povredi reč.

Olivera je rođena 1966. godine u Bajinoj Bašti.

„Najveći deo detinjstva provela sam u Bajinoj Bašti, gradiću na Drini, ali sećam se naših selidbi zbog očevog posla koje su trajale sve do mog polaska u školu. Nas troje i dva kofera začas bismo se skućili u Kraljevu ili Užicu“, ispričala je svojevremeno Olivera za domaće medije.

Kaže da se pred njen polazak u gimnaziju porodica preselila u Beograd.

„Išla sam u Trinaestu beogradsku gimnaziju na tada popularni smer kulture i informisanja, zanimanje novinar-saradnik. Bila sam odličan đak, obožavala sam srpski jezik i književnost, kao i klasičnu filozofiju i logiku koje mi je predavao razredni, čuveni Brka. Zbog četvorke iz marksizma u četvrtom razredu srednje škole nisam bila vukovac.“

Istakla je svojevremeno da je pokušala da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetsnosti.

„Tada me je veoma zanimala i gluma, pa sam tih godina najviše slobodnog vremena provodila u amaterskim pozorištima. U njima sam zaradila i svoj prvi honorar putujući sa glumačkom trupom koja je uveče zabavljala turiste na terasi jednog hotela u Makarskoj. U toj našoj družini bila je i Vesna Trivalić koja je bila sjajna imitatorka. Pravo sa tog letovanja pola naše grupe polagalo je prijemni ispit na Akademiji. Bilo je blizu pet stotina kandidata za glumu, Vesna i ja smo ušle u uži izbor među trideset kandidata od kojih je trebalo da se formira klasa od petnaestak studenata, ali nismo imale sreće.“

Tvrdi da je radila u mogim redakcijama, te da je mnogo puta bila nazivana raznim imenima.

„Radila sam na Studiju B, bila sam urednik političke rubrike Blica i Glasa javnosti devedesetih, zajedno sa grupom novinara tri puta sam otpuštana sa posla, dvehiljaditih je traženo da se moja emisija zabrani, danas prolazim ‘toplog zeca’ na stranicama tabloida i u istupima političara, nekada kao ‘žuta Olja’, nekada kao ‘naprednjački bot’. Ili kao ‘prostitutka na poziv’“, rekla je svojevremeno Olivera.

U julu 2020. Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je neprimereno ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Oliveri Jovićević i javnosti tokom gostovanja u emisiji „Upitnik“ i javno ga pozvalo da se izvini njoj i građanima Srbije.

„Smatramo da je nastup predsednika Srbije bio daleko od elementarnih obrazaca lepog ponašanja i potpuno nedostojan javne funkcije koju obavlja. On je u više navrata vređao i ponižavao voditeljku RTS i izbegavao da njoj i građanima pruži odgovore na pitanja od javnog interesa“, istakli su tada u saopštenju NUNS.

BONUS VIDEO: Izjava Američkog Ambasadora sa Prajda

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar