Lady Gaga Foto: CAP/PLF / Capital pictures / Profimedia

Kada je magazin Roling Stoun 2017. godine objavio da je više od desetine žena optužilo Rona Džeremija za seksualno zlostavljanje, uključujući hvatanje, neprimereno dodirivanje, penetraciju prstima bez pristanka, kao i seksualni napad, malo ko je mogao da pretpostavi da će tada tek začeti pokret #MeToo srušiti 201 moćnika u SAD.

Mnogim seksualnim zlostavljačima koji su godinama maltretirali svoje koleginice, prijateljice i članove porodice, do tada je izgledalo kao da nikada neće platiti cenu. Međutim, zvaničan izveštaj koji je detaljno opisao seksualne napade i uznemiravanja, između ostalog, i producenta Harvija Vajnstina, a koji je objavljen te godine, zaslužan je za njihov pad iz holivudskih visina.

PROČITAJTE JOŠ

Taj slučaj je promenio tokove moći, a analiza “Njujork tajmsa”, objavljena tokom 2018. godine, pokazala je da je od tada najmanje još 200 istaknutih muškaraca izgubilo posao zbog javnih optužbi o seksualnom uznemiravanju, a nekoliko, uključujući Vajnstina, suočilo se i s krivičnim prijavama.

Najmanje 920 žena je prijavilo da ih je neko od tih muškaraca seksualno zlostavljao. A skoro polovinu muškaraca koji su zato smenjeni, nasledile su žene. Nedavno, u godini koja je prethodila skandalu Vajnstina, zbog javnih optužbi o seksualnom zlostavljanju ostavke je podnelo ili je bilo smenjeno manje od 30 ljudi visokog profila. Četrdeset tri odsto njihovih zamena su žene.

Od toga, jedna trećina je u medijima, jedna četvrtina u vlasti, a jedna petina u zabavi i umetnosti. Tako je, između ostalog, i Robin Rajt zamenila Kevina Spejsija kao glavnog glumca “Kuće od karata”.

Mnoge javne ličnosti, pogotovo žene iz šoubiznisa, zauzele su svoju stranu i od tada do danas, nastavile su da pokazuju šta zapravo znači ženska solidarnost. Kroz svoje pesme, performanse, video zapise ili filmove u kojima su glumile ili ih režirale, pružile su podršku drugim ženama (i muškarcima) koji su proživeli seksualno nasilje.

Primera radi, tokom dodele Oskara 2015. godine, pop zvezda Lejdi Gaga, imala je moćan performans u kojem je na scenu izvela pedeset muškaraca i žena, žrtava seksualnog nasilja, sa ciljem da pošalje poruku – „Niste sami.“

Otpevala je i tada pesmu „Till it happens to you“, koja govori o silovanju, a koja je bila deo soundtreka za film „The Hunting Ground“, dokumentarca o seksualnom zlostavljanju na američkim kampusima.

Tih godina, Lejdi Gaga je i sama u javnost izašla kao žrtva silovanja.

„Silovana sam sa 19 godina. Još uvek se ne osećam dovoljno hrabro da kažem ime svog zlostavljača“, izgovorila je ona kasnijih godina, tokom dodele nagrada za „Elle ženu godine“ 2019.

Svoju podršku ženama žrtvama silovanja svojevremeno je pružila i pop zvezda Keša, najpoznatija po hit singlu „Tik-tok“ iz 2008. godine. Ona je 2015. godine istupila kao žrtva silovanja, te je rekla da ju je producent Dr Luk godinama zlostavljao, silovao i drogirao.

Podršku je dobila, između ostalog, od Tejlor Svift, koja joj je tada uplatila više od milion dolara na račun, sa porukom – „Razvali to đubre na sudu“.

Njena pesma „Praying“, zapravo je nastala „iz bola“ koji Keša kaže da je osećala tokom godina.

Ne treba zaboraviti ni na snaže domaće primere.

Glumica i producentkinja Danijela Štajnfeld, prošle godine je objavila film po imenu „Zaceli me“, u kojem je, pored svoje lične, traumatične priče, prikazala živote još nekoliko žrtava seksualnog nasilja.

Danijela je  u dokumentarcu ispričala da je bila silovana kada je imala svega dvadeset jednu godinu, zbog čega se, kako je rekla, i preselila u Ameriku. Glumica je takođe dodala da  ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime tada nije želela da otkriva. Sam događaj ju je toliko potresao da je bila onemogućena da govori o onome što se dogodilo u godinama koje su dolazile.

Dokumentarac je napravila nakon što je čula priče drugih žena koje su takođe prošle kroz isto iskustvo kao i ona. Sam film ostavlja gorak ukus zbog načina na koji su traume kroz koje je glumica prošla opisane. Američki „Variety“ magazin navodi da film odlično oslikava činjenicu da pravda u vezi sa žrtvama seksualnog nasilja i dalje nije zadovoljena, čak i u post „Me Too“ eri koja je svojevremeno raskrinkala najveće seksualne predatore Holivuda.

Štajnfeld je u dokumentarcu prikazala priče nekoliko žrtava seksualnog nasilja – i muškarce i žene, uključujući i nekadašnju policajku iz Filadelfije, koja je izgubila svoj posao nakon što ju je silovao policajac na većoj poziciji. U filmu je govorila i o sopstvenom iskustvu, neizgovarajući ime moćnika iz domaće filmske industrije koji ju je silovao.

Možda najveću podršku dobila je od glumice Mirjane Karanović, koja je nakon što je Danijela nedavno otkrila da je ime „domaćeg filmskog moćnika“ o kojem je pričala u filmu, zapravo glumac i političar Branislav Lečić, odbila da sa njim glumi u predstavi.

Karanović je od Jugoslovenskog dramskog pozorišta zahtevala da „izbaci“ Lečića iz predstave, navodeći da će u suprotnom morati da traže zamenu za njen lik u predstavi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar