Kako su se raspali veliki Ex-Yu bendovi na vrhuncu slave

Showbiz 01. avg. 202013:20
Podeli:
Foto:Shutterstock

Pre nego je usledila era turbo folka, narodnjaka i estradnih zvezda koje još od devedesetih obeleževaju muzičku scenu Srbije, na ovim prostorima vladali su stari Ex-Yu bendovi čiji se hitovi slušaju i danas.

Neki od njih još žive staru slavu, dok su se neki raspali i po nekoliko puta, te su se ponovo sastavljali pokušavajući da snime nove albume, pesme, ali i da napune koncertne dvorane. Važno je pomenuti da je nekadašnja Jugoslavija imala i svoje veoma uspešne solo pevače, koji i danas stvaraju muziku i obaraju rekorde – Zdravko Čolić, Masimo Savić, Josipa Lisac i Giboni.

PROČITAJTE JOŠ

Svakome od njih bila je zajednička jedna stvar – išli su u korak sa razvojem svetske pop kulture i u poređenju sa zapadom, mogli su da stoje rame uz rame sa tamošnjim velikim zvezdama i izvođačima koji su dominirali osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Primera radi, naslovnica albuma Crvene Jabuke iz 1986. godine savršeno oslikava ono što pop kultura zapravo predstavlja na zapadu – logotip benda, interesantnu, erotičnu, ali nimalo vulgarnu fotografiju, odnosno print crvene jabuke koja se nalazi na nagoj ženskoj pozadini.

Ukoliko vas pomalo „tuče“ nostalgija i želeli biste da se vratite u neka davna vremena, donosimo vam listu Ex-Yu bendova koji su svoj kraj imali gotovo na vrhuncu svoje karijere – neposredno pred početak rata i raspada bivše Juge.

Azra – ovaj rok bend je bio veliki hit tokom osamdesetih godina u Jugoslaviji. Osnovan je 1977. godine u Zagrebu, sa glavnim pevačem Branimirom Džonijem Štulićem. Zašto je Azra prva na listi? Ovaj bend je navodno imao najveći muzički uticaj svog vremena i to na teritoriji cele Jugoslavije. Oni su ojačali rok muzičku osnovu svog vremena s poznatim hitovima kao što su: „Marina“, „Užas je moja furka“, „Balkan“, „Krvava Meri“, „A šta da radim“, „Kao ti ja“ i drugi.

Odmah za njima je i „Ekatarina Velika“.  Ovaj bend je bio insipirisan imenom Katarine II iz Rusije, a široko je poznat pod skraćenicom EKV. U eri bivše Jugoslavije oni su bili najpoznatiji novi muzički talas i uticajni rok izvođači. Stalni članovi bili su pevač Milan Mladenović, klavijaturista Margita Stefanović i basista Bojan Pečar, dok ostali članovi nikada nisu bili dugo u bendu. Ono što EKV čini tako misterioznim na neki način jeste to što su svi članovi – od zadnje poznate formacije – umrli zbog nesrećnih događaja, bolesti i zavisnosti. Bili su poznati po hitovima: „Ti si sav moj bol“, „Krug“, „Par godina za nas“, „Srce“, „Tonemo“, „Oči boje meda“, itd.

Sledi ih i „Bijelo Dugme“, rok bend koji je formiran u Sarajevu 1974. godine. Njihov najpoznatiji član je Goran Bregović, pored Željka Bebeka. Tokom svojih najaktivnijih godina, mediji su nazivali pomamu za ovim bendom kao „Dugmemania“. Nakon Bregovića, bendu se pridružio Alen Islamović 1986. godine, pre nego što se raspao 1989. godine zbog jugoslovenskih tenzija u tom periodu. Oni su bili jedinstveni jer su istovremeno pokazivali mešavinu folk i rok muzike. Poznati su po: „Đurđevdan je …“, „Hajdemo u planine“, „Ružica si bila“ i „Za Esmu“.

1980. godine, u Sarajevevu je formiran novi punk-rok bend „Zabranjeno Pušenje.“ Bili su jedinstveni, bili su posebni – garažni rok sa malo romskih muzičkih trenutaka je stil zahvaljujući kojem su se izdvojili. Bilo je normalno čuti da su momci iz benda često bili kritikovani zbog kritika koji su oni upućivali prema sistemu socijalizma, tako da su neretko bili na „lošem glasu“ zbog tekstova u kojima su pevali o toj temi. Njihovi najpoznatiji hitovi bili su „Zenica Blues“, „Balada o Pišonji i Žugi“, „Lutka sa naslovne strane“, „Guzonjin sin“.

Godine 1977. godine u Zagrebu, formiran je jedan od najvećih rok bendova Ex – Yu – „Prljavo Kazalište.“ Inspiracija za ime došla je od italijanskog stripa Alena Forda, koji je bio u velikoj meri poznat u tom periodu. U početku, bend je započeo sa pank rok zvukom i ugledali su se na čuvene Rolling Stounse. Odmah za njima, negde osamdesetih godina, nastao je i Haustor u Zagrebu.

Prvobitno je formiran krajem sedamdesetih godina s pevačem Darkom Rundekom a kasnije se okupilo više članova. Sa klavijaturistom i basistom službeno su postali „Haustor“. Pesme je pravio sam Rundek ili basista Srđan Sacher. Napravili su pauzu zbog Jugoslovenske narodne armije, ali nakon toga su nastavili sa izvođenjem drugog albuma. Nakon još dva albuma, razišli su se 1990. godine. Poznati su po hitovima „Šal od svile“, „Šejn“, „Ena“, „Moja prva ljubav“.

Bend „Bajaga i Instruktori“, dobio je ime po svom pevaču i tvorcu Momčilu Bajagiću Bajagi, koji je i formirao ovaj srpski rok bend. Još jedan srpski bend koji je obeležio muzičku scenu bivše Jugoslavije bio je i „Električni Orgazam“, nastao u Beogradu 1980. godine. Osnovao ga je  Srđan Gile Gojkovi, koji je bio i frontmen benda.

Njihovi prvi snimci objavljeni su 1981. godine u albumu koji je uključivao i grupe „Idoli“ i „Sharlo Akrobata“. Radilo se o grupnom albumu pod nazivom „Paket Aranžman“ koji je uveliko doprineo promociji lokalnih punk muzičara i punka u celoj Srbiji. Poznati su po: „Igra rokenrol cela Jugoslavija“, „Vi“, „Krokodili dolaze“, „Zlatni papagaj“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.