Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao je javni konkurs za "izdavanje dozvola za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog odnosno analognog prenosa za područje cele Srbije". Kako se navodi na sajtu REM-a, konkurs je raspisan za četiri dozvole za televizijsko i četiri dozvole za radijsko emitovanje. Judita Popović, jedna od članica Saveta REM navodi da se nada da će televizije koje su kršile zakon sada biti sankcionisane oduzimanjem nacionalnih frekvencija.

Na pitanje da li će REM sankcionisati televizije „Hepi“ i „Pink“ zbog dosadašnjeg kršenja novinarskih kodeksa, zakona, ali i pravila izveštavanja, Judita odgovara – trebalo bi.

PROČITAJTE JOŠ

„Po zakonu sve treba da se uzme u obzir jer postoje neki kritierijumi koji su predviđeni aktom, odnosno pravilnikom koji je REM doneo 2016. godine. U to se ubraja kvalitet programa, programski saržaj i slično. Da se vidi u kojoj meri su te televizije kršile zakon, da li su se pridržavale obavezujućih odredaba medijskih zakona i slično. To treba da se desi, ali da li će zaista, videćemo“, kaže Judita Popović za Nova.rs na početku razgovora.

Problem je, međutim, navodi Judita, što REM do sada nije sankcionisao takve prekršaje, te ne postoje jasni dokazi da su se oni zaista i dogodili.

„Te televizije bi trebalo da snose posledice jer su oni mediji koji su svesno kršili zakone. To su činjenice. Problem je u tome, između ostalog, što nije bilo adekvatnih sankcija REM do sada. Vi faktički sada nemate jasne dokaze i kazne, nemate mere koje su preduzete, ili opomene ili privremenu zabranu emitovanja tog programa. Iako je bilo puno prijava, malo ih je procesuirano, a ono što jeste se uglavnom odbijalo ili su se postupci obustavljali. To je problem sa televizijama koje se ne pridžavaju zakona, ali, ja se nadam da ćemo kada budemo odlučivali kao Savet imati sve to pred sobom i ozbiljno i realno pričati o problemima…“, objasnila je Judita za Nova.rs.

Još jedan od problema je, navodi Judita Popović za Nova.rs, zastareli akt.

„Za mene je problem što REM nije doneo savremeniji akt, na šta je obavezan po zakonu, u pogledu tih nekih krtierijuma koje televizije sa nacionalnom frekvencijom moraju da ispunjavaju. Poslednji datira iz 2016. godine, od tada se mnogo toga promenilo“, rekla je ona.

Na pitanje da li će televizije „Hepi“ i „Pink“ morati da promene svoj programski sadržaj, u slučaju da ponovo dobiju na korišćenje nacionalnu frekvenciju, Judita odgovara da – da, ali da im se ne sme verovati da će obećanje zapravo i ispuniti.

„Naravno, vi imate zakonsku obavezu da se pridržavate programskih sadržaja u procentu koji su obavezni. Kada vi vidite kako izgleda programski sadržaj ovih televizija koje ste nabrajali, vidite da je malo procenta dečjeg, naučno obrazovnog, dokumentaranog i kulturnog programa, a te televizije su se na to obaveze. Toga, međutim, ima samo u tragovima, to je problem“, objašnjava dalje Judita Popović za Nova.rs.

„U njihovim elaboratima na osnovu kojih su dobili nacionalne frekvencije, sve je to postojalo … Postoji jedna nepoznanica i nema garancije da li će se oni pridžavati svojih novih elaborata, ako to nisu uradili ranije, odnosno, sve do sada. Frekvencije su dodeljivane 2006. godine, pa su produžavane. Sada smo došli u situaciju da se nanovo raspisuje javni konurs. Svi treba da imaju jednake uslove. Ja se nadam da će ove televizije koje su do sada koristile frekvencije biti jednake, u smislu, da neće biti privilegovane, jer su i do sada pokazivale svoju bahatost time što su kršile zakone ili su se oglušavale o svoje predviđene elaborate“, rekla je Judita Popović za Nova.rs.

Interesantno je i to da prilikom raspisivanja konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija regulator nije uvrstio u konkurs slobodnu, petu TV dozvolu koja je pripadala TV Avala. Judita Popović kaže da to nije pitanje za REM, ali da i nije najvažnije pitanje.

„To je više pitanje za neke druge službe, za RATEL ili ETV, jer su oni ti koji odlučuju i preporučuju koliko nacionalnih frekvencija treba da se dodeli, ali ovde je ključno pitanje to da se po pravim kriterijuma odlučuje i o ove četiri frekvencije. Gde vam je garancija da će peta biti dodeljena nekome ko poštuje zakon, a ne kao ovima što se ovako ponašaju sada?“, objašnjava Judita Popović.

„Nije problem u kvantitetu nego u kvalitetu. Ako postignemo da ove četiri frekvencije zaista dođu onima koji će da prihvate svoju odgovornost u vezi poštovanja zakona i obaveza prema javnosti, u tom slučaju najmanji nam je problem peta nacionalna frekvencija. Hajmo da vidimo u kom smeru će stvari ići, još uvek, do 4. avgusta ove godine. Tada ističu dozvole za pružanje medijskih usluga, imamo vremena za jedno ozbiljnu javnu raspravu“, zaključila je Judita Popović za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Veselin Simonović – Ovde je Putin popularniji od Vučića, morali smo da osudimo agresiju

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare