Kako je Tejlor Svift prekinula svoju političku tišinu

Showbiz 07. jul. 202009:00 > 09:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Nije tajna da je Tejlor Svift tokom poslednjih godinu i po dana agresivno prekinula svoju političku tišinu, aktivno komentarišući dnevno - politička dešavanja i kritikujući Donalda Trampa, nakon deceniju dugog ćutanja i "gledanja svojih posla".

Kada se tek pojavila, Tejlor Svift je bila ništa drugo do devojčice koja je pisala i pevala kantri muziku, svirajući gitaru i sedeći na nekoj stolici na sceni. Međutim, njen vrtoglavi uspeh – veliki broj prodatih kopija albuma, strimovi i interesovanje širokih narodnih masa u SAD doveo ju je do titule „američke princeze“ ili „miljenice“ koju su fanovi proglasili nacionalnim blagom Amerike.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, u liberalno orijentisanom i politički aktivnom Holivudu koji se od 2016. godine, čini se, češće nego ikada komentariše politička dešavanja, Tejlor Svift je bila maleni uljez.

Ne samo da se nikada nije politički deklarisala, već je bila i jedna od retkih koja nikada nije javno priznala za koga je glasala na američkim izborima te godine, ostavljajući sumnju i spekulacije da u dubini duše možda i iskače iz holivudskog šablona otvorene zvezde koja se zalaže za ljudska prava.

I to je pretilo da postane problem, sve dok Tejlor Svift, do tada američka mezicima, nije odlučila da napravi veliki zaokret, i kako je sama rekla, jasno iskaže da je „na pravoj strani istorije“.

Nakon famozne svađe Tejlor – Kim Kardašijan – Kejti Peri – Kanje Vest, koja se dogodila 2017. godine, kantri pevačica objavila je uspešan pop album „Reputation“, koji je bio blagi signal promene i nagoveštaj da će u godinama koje dolaze kantautorka zauzeti i više nego jasan politički stav.

Uz objavljivanje dokumentarca „Miss Americana“ na Netfliksu sredinom prošle godine, Tejlor Svift je objasnila da je tokom cele svoje karijere bila sputovana od strane menadžmenta, te da su joj govorili da „mora da ćuti“, jer „dobra devojka ne nameće svoje stavove drugima“.

„Izolovala sam se godinu dana i niko nije znao gde se nalazim. Bilo mi je potrebno da rekonstruišem ceo sistem uverenja i da izađem iz svoje komfort zone. Tada sam, u jeku svega što se dešava bila šokirana činjenicom da sam obožavana od strane neonacista i shvatila sam da moram da budem na pravoj strani istorije“, rekla je ona u dokumentarcu.

Ubrzo je usledio i septembarski broj magazina „Vogue“ na čijoj se naslovnoj strani našla upravo Tejlor Svift – prestiž koji su do tada imale jedino velike planetarne zvezde poput Madone, Rijane, Bijonse, Lejdi Gage, itd.

Tada famozna rečenica „Tejlor Svift želi da znate da joj je OK ukoliko ste gej“, je izazvala lavinu komentara i ustalasala njene brojne obožavatelje.

„Prijateljica me je pitala da li bi mi bilo OK ukoliko, kada jednom dobijem dete, ono bude gej. I ja sam rekla naravno. Kasnije sam razmišljala o tome i shvatila da nikada tokom svoje karijere nisam jasno stavila do znanja ljudima da nisam homofobična. A to je važno, pogotovo kada ste na nivou na kome sam ja. Osećam odgovornost da drugi ljudi moje postupke i stavove ne protumače pogrešno, ne želim da me neko koristi kao opravdanje za mizogene, homofobične ili bilo kakve slične stavove i ispade“, rekla je ona u magazinu.

Ubrzo nakon toga je usledio i singl „You Need To Calm Down“, sa njenom albuma „Lover“, u čijem spotu Tejlor uživa na gej paradi sa svojim poznatim gej prijateljima, dok deo konyervativne javnosti sa druge strane protestuje i navodi da je „biti gej greh“.

Interesantno je i da je njen Tvit u kome je po prvi put, otvoreno i nedvosmisleno kritikovala predsednika SAD Donalda Trampa postao njena najlajkovanija objava na društvenoj mreži. Ona je u jeku antirasističkih protesta zbog ubistva Džordža Flojda napisala da je vreme da „javnost Amerike izglasa predsednika iz javne kuće“, te mu je poručila „stigao je tvoj kraj„.

Njen politički angažman, s druge strane, nije stigao prekasno, već u pravo vreme, baš na vrhuncu njene slave i popularnosti – krajem 2019. godine, Tejlor Svift je proglašena umetnicom decenije od strane „Bilboarda“, najuticajnijeg muzičkog časopisa u Americi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.