Kako je nastala koreografija za čuvenu „Macarenu“

Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/LosDelRioVEVO

Uz čuvenu "Macarenu" odrastale su generacije i generacije. Gotovo da na svetu ne postoji osoba koja ne zna koreografiju ovog svetskog hita starog 27 godina. Ipak, koliko je onih koji znaju priču o tome kako je ovaj hit nastao?

PROČITAJTE JOŠ

Antonio Romero Monge i Rafael Ruiz Perdigones davne 1962. godine osnovali su duo Los Del Rio, a njihov hit „Macarena“ iz 1993. godine još danas slovi kao jedna od najuspešnijih latinoameričkih dens pesama svih vremena.

Los Del Rio početkom 90-ih godina nastupali su na brojnim privatnim proslavam, a zvali su ih sa svih strana sveta. Tako su 1992. godine otputovali u Južnu Ameriku, a dok su bili u Venecueli, pozvani su na privatnu žurku preduzetnika Gustava Cisnerosa. Tokom zabave, lokalna učiteljica plesa Dijana Patrisija Kubiljan Herera izvela je ples kojim je oduševila španski duo.

Antonio Romero Monge spontano je počeo da peva, te je u tom trenutku izmislio reči pesme koja će kasnije postati njihov najveći hit. Pesma je prvobitno posvećena upravo Dijani, no kasnije su ime promenili u „Macarena“, te su je posvetili Mongeovoj ćerki Esperansi Macareni.

Kada su 1996. godine Bayside Boys napravili remiks, „Macarena“ je bila popularna širom sveta. Dodali su i engleske stihove, te su pesmu prilagodili svetskom tržištu, a ples koji se izvodi i u spotu još i danas svi znaju. Jednostavna koreografija uz taktove „Macarene“ danas je jedna od najpopularnijih na svetu.

Pesma je godinama bila u vrhu svetskih top-lista, no ostala je jedini svetski hit dua Los Del Rio, uprkos činjenici što su snimili nekoliko studijskih albuma.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar