Jovana Joksimović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"U ovom poslu mi podrška koleginica nije značila. Ne zato što je nisam dobijala, nego zato što mislim da mi u ovom poslu najviše znači podrška gledalaca. Tu sam imala podršku, a u svakom poslu postoji dosta sujete, pa ne znate ni kada vas neko pohvali da li to stvarno misli, ili je to potrebno da uradi", kaže voditeljka Jovana Joksimović u intervjuu za Nova.rs.

Jovana Joksimović, voditeljka i novinarka televizija Prva, bila je jedna od govornica na panelu „Pro-femina“, na kome je pričala o svojoj karijeri i uspehu, te je ujedno odgovorila i na pitanje šta za nju znači biti žena u medijima. Govoreći o rodnim ulogama i rodnoj ravnopravnosti, voditeljka se u razgovoru za Nova.rs dotakla i svojih godina, odnosa sa koleginicima, ali je i rekla da smatra da žene nisu ravnopravne, ne samo u Srbiji, već u celom svetu.

PROČITAJTE JOŠ

„Biti žena u medijima je isto što i u životu, ženskog sam roda pa se nekako i nosim sa tim. Ne vidim problem u tome da li ste žena ili muškarac. Ne mislim da ćete imati bolju poziciju ako ste muškarac u odnosu na ženu. Vidim samo ko bolje ili lošije radi. To je jedini problem. Ne volim sakrivanje iza polova. Kod nas je u poslu važno da dobor radiš svoj posao i da imaš svoju poziciju“, rekla je Jovana za Nova.rs.

Na pitanje koliko joj je bilo teško da se kao žena probije u svom poslu, Jovana je odgovorila:

„Teško je. Žene grade svoju karijeru i poziciju između dvadesete i tridesete. Ako se do tada ne nađu na televiziji… ne znam – žene treba da budu i majke i da imaju još jednu veliku obavezu kod kuće. Ako se ne pozicioniraju do tridesete, to ide mnogo teže. Žena se bori onda kada je najmlađa, kada je puna energije, a ovaj posao zahteva mnogo trčanja, mnogo vremena i mnogo odricanja“, rekla je Jovana za naš portal i dodala:

„U ovom poslu mi podrška koleginica nije značila. Ne zato što je nisam dobijala, nego zato što mislim da mi u ovom poslu najviše znači podrška gledalaca. Tu sam imala podršku, a u svakom poslu postoji dosta sujete, pa ne znate ni kada vas neko pohvali da li to stvarno misli, ili je to potrebno da uradi.“

Jovana Joksimović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kao neko ko je često komentarisan u domaćoj javnosti, ne samo zbog svog posla već i zbog fizičkog izgleda, Jovana Joksimović navodi da joj takva komentarisanja, ako su pozitivna, odgovaraju.

„Kada napišu da sam blizu četrdesete, to mi mnogo odgovara, to mi se baš sviđa. Da bude lepo napisano i lepo komentarisano, to mi je u redu. Ranije me to ljutilo, a onda sam shvatila da ti ljudi koji komentarišu takve stvari obično rade isti posao kao i mi.“

Jovana Joksimović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za kraj, Jovana Joksimović je istakla da žene nisu ravnopravne, ne samo u Srbiji, nego nigde u svetu.

„Nisu ravnopravne, dobro ste prepotstavili šta mislim. Žene nigde nisu ravnopravne u svetu. Ko bude našao odgovor na pitanje šta treba da se desi da postanu ravnopravne, taj će promeniti svet. Možda mi treba sebe da promenimo pa da nas i drugi drugačije percipiraju“, zaključila je ona.

Ceo razgovor sa voditeljkom pogledajte u videu na početku teksta.

Jovana Joksimović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (28)