Iza kojih ljubavnih hitova se kriju istinite priče

Showbiz 04. mar. 202115:33 > 19:19
Podeli:
Foto: Arhiva, Printscreen

Neke od najlepših balada i pesama velikih muzičkih Ex Yu zvezda, sigurno su jedne od onih koje najčešće slušate u satima nostalgije i sećanja na neke davne prošle dane i nesrećne ljubavi. No, ono što je verovatno svima vama koji patite uz pomenute pesme malo poznato su istinite teške ljubavne priče koje su podstakle autore tekstova da svu svoju emociju pretoče u stihove.

Pročitajte još:

Prljavo kazalište i pesma „Tu noć kad si se udavala“.

Baš kao što pesma kaže „postoje neki drugi svetovi“, tako postoje i neke druge priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta. U svim verzijama pak glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra i njegova bivša devojka, koja mu je obećala da će ga čekati na povratku iz vojske.

Po njegovom povratku saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je upravo venčanje njegove devojke, doduše u tom trenutku bivše. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija „te noći kad se udavala“, jer se prema navodima devojka ubila u trenutku kada je videla svog bivšeg momka.

Riblja Čorba i „Ostani đubre do kraja“, pesma koju je Bora napisao sa posvetom jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljana Nevajda Šević.

Njih dvoje su u ljubavi uživali nekih šest meseci, a onda je Biljana jednog dana pozvala frontmena „Riblje Čorbe“ da se oproste, jer je odlučila da nastavi svoj život u Sarajevu.

Istinski emotivno povređen, roker je za šankom u kafiću gde su se pozdravili napisao pesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe. I za drugu veliku pesmu „Dva dinara druže“ inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu „opet napravila volom“.

Veliki hit „Moj je život Švicarka“, kantautora Dina Merlina, nastao je na veoma interesantan način.

Naime, Merlin se kao mlad momak zaljubio u devojku koja je bila sponzoruša. Kako je Dino tada bio jako siromašan, ona ga je ostavila i otišla u Švajcarku sa drugim, bogatim momkom. Kada se vratila u Sarajevo, Merlin se već proslavio i tada joj je prvi put otpevao ovu pesmu. Merlinu se u jednom periodu sve skupilo, pa je završio na psihijatriji na lečenju u Nemačkoj, a tada je stanje svoje duše izrazio pesmom „Ja potpuno trezan umirem“.

I jedna od njegovih najlepših balada „Nedostaješ“, posvećena je pokojnoj majci.

„To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svestan da ga nećeš više vratiti“, rekao je Dino svojevremeno.

Grupa Indeksi i pesma „Bacila je sve niz reku“, tužna je ljubavna priča pevača Davorina Popovića i jedne devojke iz Sarajeva.

Pročitajte još:

Kultna pesma jugoslovenskog rok sastava „Indeksi“ govori o ljubavi Davorina Popovića i jedne devojke iz Sarajeva koja ja zatrudnela, ali odlučila da abortira uprkos tome što je on želeo da se venčaju.

Neke priče dalje ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu devojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije, što moramo priznati, kompletnoj priči daje motive drame.

Legendarni Toma Zdravković iza sebe je ostavio mnogobrojne hitove za sva vremena, a jedan takav sigurno je pesma „Za Ljiljanu“, koju je pokojni Toma posvetio glumici Ljiljani Blagojević.

Ljiljanu je je Zdravković upoznao davne 1982. godine, na snimanju serije „Doktorka na selu“. Toma je za tu seriju radio muziku, imao je čak i epizodnu ulogu, a na setu mu je za oko zapala Ljiljana kojoj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pesmu. Obećanje je ispunio posle dve godine, kada se na njegovoj ploči našao hit „Za Ljiljanu“.

Ljiljana je jednom prilikom potvrdila da je njoj posvećena pesma, ali i priznala da ju je bilo sramota zbog pesme jer ju je Toma napisao numeru za nju.

„Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše ‘Za Ljiljanu’.“

Srpski rok sastav „Babe“ i njihova najpopularnija pesma „Ko me tero da te volim“, krije pravu mračnu tajnu.

Frontmen popularne grupe, Žika Milenković, gitarista “Bajage i Instruktora” objavio je 90-ih hit “Ko me ter’o da te volim”. Po nekim tumačenjima koja kruže internetom, Milenković je pesmu posvetio prijatelju koji je navodno umro od side nakon seksa sa prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen. Ovo je jedna od najpopularnijih pesama ove grupe koja ih je vinula među najbolje grupe.

Ipak, Žika Milenković je ove glasine demantovao, te nam je ispričao pravu verziju priče koja se krije iza ove pesme.

„To vam je priča o liku kojeg je veza na jednu noć koštala živaca“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar