Hrvatski muzičar tvrdi: Pol Makartni me plagirao, imam dokaz

Showbiz 21. jun. 202010:00
Podeli:
Foto:N1/EPA/PHILIPPE WOJAZER

Frontmen zagrebačke grupe "Aerodrom" Jurica Pađen dobio je zvaničnu potvrdu Hrvatskog društva kompozitora o 97 odsto poklapanja pesme “Samo me draga ne ostavi” iz 1997. godine i numere britanskog pevača Pola Makartnija "Confidante" objavljene 2018. na albumu "Egypt station".

Kako pišu „Novoasti“ hrvatski kompozitor mogao bi da tuži svetsku zvezdu za plagijat, što bi predstavljalo presedan na pop-rok sceni našeg regiona.
„Moram da sednem i dobro razmislim“, kaže Pađen, prenose Novosti i dalje navode:

„Tužba se kao opcija sama po sebi nameće, ali ga još nisam tužio. Nije lagana odluka, a ja nisam tip koga lova pokreće, ali mi nije mrska. Meni je sad najvažnije da, za početak, crno na belo imam dokaz da radim u skladu s najvišim autorskim standardima“.

PROČITAJTE JOŠ

Sudeći i po njegovim ranijim izjavama neizvesno je da li će doći do sudskog procesa:

„Softver je pokazao 97 odsto poklapanja. Nije to da sam ja pustio mašti na volju, ili “što je babi milo, to joj se i snilo”. Pretpostavljam da je to slučajno. Ne želim da optužim čoveka da je ukrao, ali, sličnost je neverovatna. Pesme su iz istog akorda, imaju isti tempo, melodiju, aranžman… To mi je kompliment“, pričao je krajem prošle godine Jurica za „Novosti“.

Poređenje dve pomenute numere objavljeno je nedavno i na „Jutjub“ kanalu grupe „Aerodrom“, a na osnovu komentara reklo bi se da su mišljenja korisnika društvene mreže podeljena. Jedni primećuju da se radi o plagijatu, dok ima i onih koji smatraju da se takva melodija može čuti u više različitih pesama, te da osnova za tužbu nema.

Inače, Jurica Pađen se sa „Aerodromom“ proslavio uz hitove „Digni me visoko“, „Fratelo“, „Obična ljubavna pjesma“ i drugim.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar