Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Hari Poter je serijal romana fantazije koji je napisala književnica Dž.K.Roling, o dečaku čarobnjaku koji se bori protiv zlog demona Lorda Voldemora, čija je namera da postane besmrtan. Pored Harija, glavnog junaka romana i filmova, radnja prati i njegovo dvoje prijatelja, devojčicu Hermionu Grejndžer i Rona Veslija, koji su takođe, kao i Hari Poter, učesnici Hogvortske škole za čarobnjaštvo i veštičarenje.

Lik Harija Potera

Hari je sin jedinac Džejmsa i Lili Poter. Glavni je lik u sagi o dečaku čarobnjaku istog imena. U filmovima, u svih osam delova, tumači ga mladi glumac Danijel Redklif. Posebno je zanimljiva simbolika naočara Harija Potera, koje zapravo predstavljaju njegovu neprestanu ranjivost, što je autorka Dž. K. Rouling jednom prilikom objasnila. Inače, autorka serijala i Hari Poter su rođeni istog dana – 31. jula.

U knjigama i filmovima postoji i legenda po kojoj je čuven u čarobnjačkom svetu, i to zbog svog obračuna sa zlim čarobnjakom Lordom Voldemorom, glavnim negativcem u serijalu, kada je bio star samo godinu dana. Voldemor, jedan od najmoćnijih zlih čarobnjaka svih vremena, tada je izgubio sve svoje moći.

Tu su i drugi, podjednako važni likovi.

Hermiona

Hermiona je neodvojiva od Harija Potera. Ona je jedna od novih studentkinja u Hogvartsu. Nakon što su je Hari i Ron spasili od planinskog trola u ženskom toaletu, ona se sprijateljila sa njima često koristeći svoj brzi duh, dobro pamćenje i znanje da im pomogne.

Baš poput Harija Potera, i Hermiona ima jednu zajedničku stvar s autorkom. Naime, Hermionin patronus je vidra, inače omiljena životinja Dž. K. Roling.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Kako je Severus Snejp dobio ime

Jedan od roditelja mu je normalac, odnosno, običan čovek, a ne čarobnjak. Bio je pristalica mračnih sila i služio je Voldemora, sve dok u jednoj od knjiga i filmova nije odlučio da promeni stranu i u tajnosti štiti Harija Potera.

Inače, inspiracija za ovo pomalo čudno ime junaka filmova o Hariju Poteru spisateljici je došla nesvesno. Naime, kako je otkrila prošle godine, mnogo vremena pošto su objavljene knjige, shvatila je da joj je to ime sinulo jer je svakog dana na putu s posla, u kraju gde je živela, nailazila na znak na kome je pisalo “Severus”.

Hagrid i njegov magični kišobran

Gotovo je uvek oslovljavan prezimenom. Hagrid je čuvar ključeva i poseda u Hogvortsu i profesor Brige o magičnim stvorenjima. Bio je Harijev prijatelj i umesto čarobnog štapića koristi svoj magični kišobran, u čijem upravljanju i nije tako vešt.

Hagridov najgori period u životu je bio kada je nevin otišao u Askaban, čarobnjački zatvor koji čuvaju užasna bića, dementori, koji isisavaju svu sreću iz ljudi.

Dambldor je u stvari bumbar

Dambldora je Dž. K. Roling zamišljala kako uživa dok oponaša zvuk zujanja. Tako je i nastalo njegovo ime – po staroj engleskoj reči za bumbara.

Dambldor je Harijev najveći zaštitnik, a ujedno i direktor magijske škole, ali i najmoćniji dobar čarobnjak u svetu magije. Vrlo je star, ima preko sto godina.

Harijev magični štapić 

Važna stvar u knjigama i filmovima o Hariju Poteru je svakako i njegov magični štapić, koji se po svemu razlikuje od ostalih magičnih štapića koje koriste drugi čarobnjaci.

Hari je svoj štapić nabavio od Olivandera, jednog od likova u knjizi, po ceni od sedam galeona, neposredno pre prve godine u Hogvorts školi magije. Ispostaviće se kasnije da je njegov štapić “bratski” štap Lorda Voldemora, glavnog negativca u romanima.

Pokušao je Hari da ima i drugi magične štapiće, ali mu nijedan nije legao kao ovaj.

Harijevi glavni rekviziti na setu često su se lomili. Kako je Danijel Redklif ispričao u jednoj emisiji, iako su glasine da je na snimanju slomio oko 160 pari naočara i oko 70 čarobnih štapića “prenaduvane”, to se ipak dešavalo.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Hari Poter knjige donele su milijarde Dž. K. Roling

Kako je autorka objasnila, knjige obrađuju mnogo žanrova, uključujući fantaziju, dramu, kao i teme odrastanja i britanske škole, a dela uključuju i elemente misterije, trilera, avanture, romantike i horora.

Svet Harija Potera istražuje brojne teme i uključuje mnoga kulturna značenja i reference.  Prema autorki, glava tema je smrt, ali se u serijalima obrađuju i druge tematike, poput predrasuda, korupcije i ludila.

PROČITAJTE JOŠ

Prva knjiga je objavljena pre više od dvadeset godina, tačnije, 1997. godine, a knjige su tokom godina stekle ogromnu popularnost, kritička priznanja i komercijalni uspeh širom sveta. Među fanovima Harija Potera nalaze se i odrasli ljudi, kao i deca svih uzrasta. Samo knjige se često smatraju temeljima moderne književnosti za odrasle.

Zahvaljujući svojim delima, autorka Dž. K. Roling postala je milijarderka.

Delovi serijala 

Do februara 2018. godine, knjige su prodate u više od 500 miliona primeraka širom svijeta, čineći je time najprodavanijim serijalom knjiga u istoriji, prevedenim na 80 jezika. Uspeh knjiga s godinama nije smanjen, već suprotno – rastao je.

Poslednje četiri knjige su uzastopno postavljale rekorde kao najbrže prodavane knjige u istoriji, sa poslednjim nastavkom koji se prodat u više od jedanaest miliona kopija u Americi samo u roku od 24 sata nakon objavljivanja. Početkom 2016. godine, ukupna vrednost franšize Hari Poter procenjena je na dvadeset pet milijardi dolara, što Harija Potera čini jednom od najvrednijih medijskih franšiza svih vremena.

Priča je objavljena u ukupno osam knjiga, i to pod nazivima:

“Kamen mudrosti”

Priča počinje životom Harija Potera koji je ostavljen kao beba na pragu kuće i odrasta u ostavi ispod stepeništa, te je meta stalnih maltretiranja tetke, teče i njihovog Dadlija. Ali kada sove počnu da opsedaju njihov dom, noseći na njega adresirana pisma, život mu se iz korena menja. Od poludžina Hagrida saznaje za svoje čarobnjačko nasleđe i magijski svet skriven iza kulisa svakidašnjice, poput perona devet i tri četvrtine, početne stanice čarobnog voza koji Harija vodi do Hogvortsa, škole za veštičarenje i čarobnjaštvo, srca sveta magije.

“Dvorana tajni”

Drugi deo počinje pričom misterioznog pojavljivanja kućnog vilenjaka Dobija, i njegov pokušaj da spreči Harija da se vrati na Hogvorts navode Darslijeve da ga stave u kućni pritvor do daljnjeg. Spas stiže u vidu letećeg automobila, kojim upravljaju Ron i njegova braća. Posle raspusta provedenog u Jazbini, nesvakidašnjoj kući Vizlijevih, dramatičnim dolaskom na Hogvorts započinje nova školska godina.

“Zatvorenik iz Askabana”

Treći deo knjige počinje trećom hogvortskom godinom i letu koje joj prethodi kao da nikada nije bilo duže… Darslijevi, suroviji nego ikada pre, muštraju i maltretiraju Harija za svaku sitnicu. Za to vreme, zemlja je u strahu i panici. I to oba njena sveta, i normalski I čarobnjački. Razlog je Sirijus Blek, jezivi i monstruozni ubica koji je pobegao iz najbolje čuvanog zatvora na svetu – Askabana, kako bi podmirio još nekoliko starih računa… Romori se da mu je cilj samo jedan – sâm Hari Poter koji mu pripada na neki sasvim poseban način…

 “Vatreni pehar”

Četvrti deo knjige pravi pojava Smrtoždera i Mračnog znaka tokom svetskog prvenstva u kvidiču koji označavaju jačanje Voldemorove moći. Hari ima preče brige: protiv svoje volje postaje takmac Tročarobnjackog turnira, drevnog nadmetanja tri najstarije čarobnjacke škole. Međutim, stoji li iza Tročarobnjačkog turnira neka zlokobna pretnja? U jeku takmičenja i neverovatnih podviga od kojih zastaje dah, daleko ozbiljnija pitanja traže svoje prave odgovore, a mnoga od njih na sebi nose i jezivi znak sve prisutnije Smrti…

“Red feniksa”

Četvrti deo knjige pod nazivom Red Feniksa označava veliki pokret otpora. Nakon napada dementora na Harija i njegovog rođaka Dadlija, profesori i čarobnjaci prinuđeni su da ponovo aktiviraju pokret otpora pod nazivom Red Feniks. Na Dambldorovo insistiranje, Hari pokušava da zatvori svoj um od kontrole Lorda Voldemora. Učeći Oklumenciju sa zlokobnim profesorom Snejpom, a pri tom pokušava i da svoje prijatelje obuči odbrambenim činima da bi bili spremni za predstojeće bitke.

“Polukrvni princ”

Šesta hogvortska godina u životu Harija Potera, ujedno i šesti roman, od početka nosi izvesnu tminu i slutnju zle kobi. Mračne prilike promiču kroz svaku stranicu ove uzbudljive priče. I sam naslov sugeriše da Hari svoje vreme provodi uz Polukrvnog Princa, a da pritom niko, ni sam Hari, a ni čitalac, ne zna o kome je reč, sve do pred kraj ove knjige. Dambldor Harija uvodi u svet jezivih sećanja i još strašnijih predviđanja. To samo učvršćuje njihov odnos, odnos dva čarobnjaka koji jedino zajedno mogu da spasu svet od sve bliže i gotovo sigurne propasti.

“Relikvije smrti”

Hari Poter i relikvije Smrti je konačno razrešenje drame, toliko željeno čekani odgovor na pitanje ko će preživeti i ko je konačni pobednik u epskoj borbi dobra i zla. U toj borbi Hari Poter nije ni najmanje usamljen, ali i mračni gospodar Voldemor ima silu jaču nego ikad pre. Dambldor je Hariju poverio ključni zadatak za opstanak i prevagu dobra, ali je tolike tajne poneo sa sobom, u svet s one strane života. Našeg junaka stoga razdiru sumnje i izneverena očekivanja, koja samo rastu sa približavanjem završnog sukoba – rata oko Hogvortsa i svih tajni koje su u njemu pohranjene.

“Ukleto dete”

Zasnovan na novoj originalnoj priči Dž. K. Rouling, Džeka Torna i Džona Tifanija, Hari Poter i ukleto dete osma je priča o Hariju Poteru. Prva adaptirana za pozorišnu scenu. Za razliku od prethodnih priča, ova je sročena u obliku dramskog teksta. Istoimeni pozorišni komad koji se igra u londonskom Vest Endu, pobrao je hvalospeve najuglednijih pozorišnih kritičara.

Kako su filmovi o Hariju Poteru postali planetarno popularni

Filmovi su takođe postigli ogroman komercijalni uspeh. Prvih sedam knjiga je adaptirano u filmski serijal od čak osam filmova.

Pored ogromnog komercijalnog uspeha i svetske popularnosti, Roulingova, ali i same knjige i filmovi, nailazili su na mnoge kontroverzne i pravne sporove.

PROČITAJTE JOŠ

Knjige su bile predmet niza sudskih sporova, a sve zbog navodih kršenja autorskih prava i krađe zaštitnih znakova. Popularnost i visoka tržišna vrednost naveli su Roulingovu, njene izdavače, a i filmskog distrubutera Varnera brosa da preuzmu zakonske mere za zaštitu svojih autorskih prava, koja su uključivala zabranu prodaje imitacija Harija Potera, ciljajući vlasnike vebsajtova koji su pokušavali da pomoću domena Hari Poter zarade novac. Bilo je i mnogo religioznih konzervativaca koji su u javnosti tvrdili da Hari Poter, i knjiga, ali i filmovi, promovišu veštičarenje i razne vrste sekti, te da zbog toga nisu pogodne za decu, ali ni za odrasle. Brojni kritičari pokušavali su da ospore rad Dž. K. Roling navodeći da u knjigama promoviše različite vrste političkih programa i tako suptilno pokušava da utiče na izborno telo u SAD.

Glumci koji su se kao tinejdžeri pojavili u filmovima o Hariju Poteru, kroz sedam filmskih serijala stekli su planetarnu popularnost. Tako je glavni glumac, Danijel Redklif, koji u filmovima tumači Harija Potera, malog čarobnjaka, 2015. godine dobio svoju zvezdu na holivudskoj stazi slavnih.

Rupert Aleksander Lojd Grint postao je poznat glumeći Rona Veslija, riđokosog prijatelja Harija Potera.

Grint je ulogu Rona dobio sa jedanaest godina, a pre toga je prilike da se oproba u glumi imao samo u školskim predstavama i u svojoj lokalnoj pozorišnoj grupi. Od 2001. godine, pa sve do 2011. godine, znači, tokom čitave decenije, glumio je u svih osam filmova o Hariju Poteru.

Treća glavna junakinja u filmovima o Hariju Poteru bila je Ema Votson. Proslavila se ulogom Hermione Grejndžer, a pre toga je, baš kao i Ron, glumila samo u školskim predstavama. Tokom igranja u filmovima o Hariju Poteru, zaradila je više od deset miliona funti, a kasnije je stekla i status aktivistkinje u borbi za ženska i ljudska prava.

Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Franšiza se proširila i na druge sadržaje, među kojima su i pokloni

Uspeh knjiga i filmova omogućio je franšizi Hari Poter da se proširi i na druge komercijalne umetnosti. Franšiza je imala svoju prvu putujuću izložbu koja je premijerno izvedena 2009. godine u Čikagu. Nakon toga je napravljena i studijska turneja u Londonu koja je prvobitno otvorena 2012. godine, odmah po objavljivanju poslednjeg filma. Roling je kasnije u svom radu objavila i nekoliko spinoff knjiga koje su takođe dobile veliku popularnost i komercijalni uspeh. Prvi spinoff film premijerno je prikazan u novembru 2016. godine. Zvao je „Fantastične zveri i gde ih naći“, a knjiga i film bili su bazirani na izmišljenoj knjizi iz koje su učili đaci magične škole u originalnoj franšizi Harija Potera.

Interesantno je i to da je Hari Poter, baš kao i Dizni, napravio svoj zabavni, magični park pod nazivom „Magični svet Harija Potera„, a otvoren je u nekoliko svetskih metropola širom sveta.

Postoje i pokloni, koji su u vidu magičnih privezaka i čarobnih štapića, a koji se prodaju širom sveta, uključujući i Srbiju.

Kontroverzna autorka Dž.K. Roling

Roling je tokom poslednjih godina, međutim, bila na udaru i glumaca iz filma, ali i velike većine liberalno orijentisanih fanova, a sve zbog svojih stavova o trans ženama.

Sve se dogodilo tokom 2020. godine, kada je Roling na Tviteru upotrebila izraz „ljudi koji menstruiraju“ u negativnom kontekstu. Umesto izraza „žena“, poslednjih godina neke rodne grupe koristi izraz „ljudi koji menstruiraju“ kao trans-inkluzivni izraz, protiv čega autorka ove hit knjige ima izrazito negativne stavove.

Tada je stigla prva kritika i to od glavnog glumca iz franšize filmova o Hariju Poteru, Danijela Redklifa, koji je kritikovao tvitove Roulingove u blogu napisanom za grupu koja se bori za prava LGBT zajednice „Trevor prodžekt“, rekavši da su „trans žene – žene“.

Od tada su glumci Ema Votson, koja je u filmovioma o Hariju Poteru igrala Hermionu Grendžer, Boni Rajt, koja je igrala Džini Vizli, i Kejti Lung, koja je igrala Čo Čang, takođe kritikovali tvitove Roulingove.

Rouling je odgovorila tri dana kasnije, ali kako se čini, njeni lični stavovi nisu ugrozili uspešnog prodaje filmova i knjiga.

Foto: Steve Sands / Bauer Griffin / Profimedia

BONUS VIDEO: Nova.rs na snimanju serije „Kljun“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.