Srđan Gojković Gile Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Posle skoro dve godine odlaganja, "Električni orgazam" večeras konačno održava veliki koncert u Kombank dvorani. Dva su povoda za koncert pod nazivom "40 godina Ograzma". Osim jubileja postojanja benda, prošlo je tačno 40 godina od objavljivanja "Paket aranžmana".

Povod za razgovor s frontmenom „Električnog orgazma“, Srđanom Gojokovićem Giletom, bio je i taj što će od 10. decembra u prodaji biti raritetna izdanja albuma – „Muzika za film TV i muzej“ (kompilacija primenjene muzike koju je Gile komponovao) i „Živo i akustično“ (album koji je snimljen tokom serije akustičnih koncerata).

Kakvo je raspoloženje u bendu pred veliki beogradski koncert?

Raspoleženje je super. Dugo smo čekali na ovaj koncert, kao ni na jedan do sad, tako da jedva čekamo da počne.

PROČITAJTE JOŠ

Možete li da izdvojite nekoliko najupečatljivijih događaja u proteklih četrdeset godina „Električnog orgazma“?

– Pa bilo ih je zaista mnogo. Možda snimanje „Paket Aranžmana“, „Distorzije“, prva turneja po Poljskoj, prva u Americi i naravno, koncert sa Roling Stonsima.

Desetog decembra izlaze dva albuma. Šta nam možete reći o koncertu iz 1996, zabeleženom na albumu „Živo i akustično“?

– Ja jako volim taj album, baš zato što je akustičan, i samim tim netipičan za „Električni orgazam“. Godinama nas fanovi pitaju kad će opet biti dostupan, sa obzirom na to da je prošlo 25 godina od kad je izdat, i evo, konačno se pojavljuje i zvuči bolje nego ikad, jer je rađen novi remaster zvuka.

To je album o kom se priča već skoro trideset godina. Zašto je taj akustičan koncert toliko važan publici (i vama kao bendu, naravno)?

– Zapravo 25, jer je izasao 1996. Publici je drag zato što ima neku posebnu atmosferu i zato što mi više nikad nismo svirali akustične koncerte, od 1996. A i zato što je stvarno dobro odsviran, a i izbor pesama je takođe drugačiji od većine naših koncerata. Meni je lično veoma drag i zato što je Margita Stefanović tad bila pridruženi član banda. EKV već nije postojao i mislim da je njoj jako prijalo da bude deo nekog benda, makar i na kratko. I mislim da se to i čuje u njenom sviranju, ona je baš doprinela da zvuk benda dobije neki novi senzibilitet.

Drugi CD je primenjena muzika koju ste komponovao za film, TV i muzej. Otkrijte nam tajnu kako je nastala pesma „Svečane bele košulje“?

– Pesmu smo napisali Vlada Divljan i ja i nastala je tako što je naručena muzika za film „Crni bombarder“. Film je govorio o događajima početkom devedesetih u Beogradu, pa je to nametnulo i temu u tekstovima za film. Ja lično mislim da je to uz „Odnesi me“ najbolje što smo Divljan i ja zajedno napravili. A čini mi se da i publika tako misli.

Čini mi se da je muzika za rimejk serije „Pozorište u kući“ za Vas bio najveći izazov…

– Pa ja nisam tako gledao na to. Nekako sam se sećao atmosfere originalne odjavne špice i pokušao sam da napravim pesmu koja ima sličnu atmosferu, a da zapravo bude potpuno nova i drugačija pesma. Ja jako volim tu pesmu i mislim da je baš dobro ispala.

Da li ste razmišljali o tome da ponovo napravite akustičan koncert „Živo i akustično posle trideset godina“?

– Pa ne baš, bilo je tokom svih ovih godina nekih zahteva da ponovo sviramo akustično, al’ nekako nam nije legla ta ideja. Doduše, nikad ne reci nikad, ali ne planiramo da to u skorije vreme ponovo radimo.

BONUS VIDEO: Preminula jutjuberka – Od devojke koja je promašila školu, do internet zvezde

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)