Gidra, čovek koji je obeležio kultnu Žikinu Dinastiju

Showbiz 02. avg. 202015:00 > 15:08
Podeli:
Dragomir Bojanić Gidra
Dragomir Bojanić Gidra Foto:Screenshot

Kultni filmski serijal Lude godine, poznatiji kao Žikina dinastija, nakon skoro 30 godina dobija nastavak. U planu je snimanje 11. filma franšize, koji će predstavljati nastavak, ali i neku vrstu omaža ovog serijala, pod nazivom Luda godina - a u kojem, nažalost, nećemo gledati legendarnog Dragomira Bojanića Gidru koji je preminuo 1993. godine, a koji je u velikoj meri zaslužan za neverovatan uspeh ove televizijsko-filmske priče.

U centru nove priče biće unuk Miša, odnosno Nikola Kojo koji je danas otac dvojice sinova, od kojih je jedan na pragu „ludih godina“. Zna se da će 11. deo režirati Milan Konjević, kao i da je scenario za njega napisala Milena Marković.

PROČITAJTE JOŠ

Novom filmu će svakako nedostajati Gidra, čiji je humor ostao neprevaziđen, a koji je svojom ulogom Žike Pavlovića postao remek delo srpske kinematografije. Publika mu se obraduje u svakoj reprizi „Ludih godina“, a serijal se reprizira iz godine u godinu.

Gidra je rođen u Kragujevcu 13. juna 1933. godine. U ranoj mladosti život ga je postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče. Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao devet godina, streljali su njegovog oca Jocu koji je bio oficir Jugoslovenske vojske i pripadnik garde.

Gubitak porodice nije uspeo da slomi njegov duh, pa je u rodnom gradu završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća. Imao je i kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac za hemijsko-tehnološki odsek. Nakon mature, godinu dana radio je u fabrici konzervi „Crvena zvezda“, ali je voleo umetnost i scenu, te upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Raše Plaovića.

Filmsku karijeru započeo je 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M., nakon koje je usledio bogati kinematografski opus.

Glavne i veće sporedne uloge je igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom „Entoni Gidra“  Izgledao je veoma atraktivno na platnu, a za ulogu u „Baladi o revolverašu“ A. Kaltabijana bio je i nagrađen. Bio je omiljen i kao Lale u „Majstorima“, agent Mikule u „Povratku otpisanih“ i kao Krstivoje Krstić u kultnoj seriji „Vruć vetar“.

Dragomir Bojanić Gidra
Dragomir Bojanić Gidra Foto:Screenshot

Gledali smo ga i u serijalu „Hajde da se volimo“ (vozač autobusa Dragiša), ali je najveću popularnost stekao u serijalu „Žikina dinastija“ Zorana Čalića glumeći Živorada Žiku Pavlovića. Lik gastrabajtera, Bobinog oca i Mišinog dedu dočarao je maestralno. Bilo je u njegovoj glumi dosta našeg mentaliteta, ali i mnogo njegovog vanserijskog glumačkog talenta.

Na festivalu u Puli 1974. godine je osvojio Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića Svadba (1973) nastalom prema istoimenom romanu Mihaila Lalića. Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića — koju je, u deset delova filma Lude godine, igrao od 1977. do 1992. godine.

Takođe je ostao poznat i po ulozi kaplara Janićija u filmu Marš na Drinu, Žike Mitrovića iz 1964. godine.

Maestralni Gidra bio je u braku sa glumicom Ljiljanom Kontić, koja je igrala u „Ludim godinama“, tumačeći lik profesorke muzičkog Žikinog unuke Miše.

Ljiljana je bila Gidrina životna ljubav. Upoznali su se dok je on pohađao studije glume, a ljubav su krunisali 1966. godine.

Svoju Ljiljanu kojom se ženio tri puta zvao je Ljalja, a kada mu je 1970. podarila kćerku Jelenu, sačekao ju je ispred porodilišta sa tri automobila sa muzičarima iz Skadarlije.

O jačini njihove ljubavi pričala je Jugoslavija. Oni koji su ih poznavali kažu da su bili prilično različiti, umelo je da bude i „burno“ u njihovom odnosu, dva puta su se razvodili, dva puta venčavali, ali je na početku i na kraju ostala velika ljubav.

„Nisam verovao da mogu da budem tako „upecan“. Kada sam bio mladić, nisam mogao ni da pretpostavim da ću jednog dana biti toliko vezan za porodicu. Nosi nas zajednički vetar, a Ljalja trepti nad mnom. Za porodicu je izuzetno važan fluid koji nas spaja“, rekao je Gidra jednom prilikom za domaće medije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar