Filipović za Nova.rs: Snimamo film smešten u doba korone

Showbiz 24. apr. 202021:01 > 21:08
Podeli:
Foto: N1

Nastavak čuvenog filma "Pored mene" dobija svoj takozvani "međunastavak" "Pored tebe", ekskluzivno za Nova.rs otkriva reditelj Stevan Filipović.

Kako je Filipović izjavio za naš portal, radnja filma dešava se pet godina nakon hit filma „Pored mene“, a biće smeštena u sred vanrednog stanja i pandemije koronavirusa u Srbiji.

Radnja prati glavnu junakinju, tabloidnu novinarku Kseniju koja pokušava da otkrije misteriju nestanka jednog od likova iz filma „Pored mene“. Uloga Ksenije u filmu, kako Filipović navodi, pripala je glumici Mini Nikolić.

„Pisanje scenarija za film je i u „normalnim“ okolnostima neka vrsta izolacije – sami ste sa svojim likovima, jedete, spavate i pišete, odsečeni od ostatka sveta. Bližim članovima porodice ove seanse mogu da budu veoma teške – i kad ste fizički prisutni, duhom ste negde drugde, mehanički obavljate sve neophodne dnevne obaveze, a onda se vraćate imaginarnom svetu vaše priče i vaših protagonista i antagonista, pokušavate da ne prekidate „tok“ misli i nalete inspiracije. Tako da su epidemija i sva ova ograničenja kretanja zapravo idealni za pisanje, naravno, za ljude koji mogu da se fokusiraju u ovakvim suludim okolnostima“, govori on za Nova.rs i dodaje:

„Inače sam neko kome rad i akcija na konkretnom projektu više prijaju nego čekanje da teška situacija prođe, poprilično oduševljeno sam prihvatio ideju Branislava Jevića, vlasnika Hypnopolisa i producenta moja prethodna 3 filma, da se situacija epidemije Korona virusa iskoristi kao okolnost u koju bismo smestili jedan dosta neobičan triler. U pitanju je „međunastavak“ koji prati živote likova iz filma Pored mene – a dešava se 5 godina posle tog filma, i isto toliko godina pre planiranog nastavka – Pored nas.“

Foto: Printscreen/YouTube/pulafilmfestival

Filipović je otkrio da je inspiracija za film „Pored tebe“ došla iz filma „Seraching“ premijerno prikazanog 2018. godine, a da će na ovom filmu raditi sa svojim pređašnjim saradnicima, odnosno, Minom Bogavac, Branislavom Jevićem, Darkom Ivićem i Natalijom Atanacković. U novom filmu, Darko Ivić imaće priliku da reprizira ulogu Tadije.

PROČITAJTE JOŠ

„Branislav Jević je inače i ko-autor priče za ovaj film, i to ga čini jednim od zaista retkih kreativnih producenata u regionu, u holivudskom smislu toj pojma, ako ne i jedinim. Naime, pored toga što je producirao Šejtanovog ratnika, Šišanje i Pored mene, Branislav je na sva ta tri filma učestvovao i kao saradnik na scenariju sa svojim predlozima i idejama, od kojih su mnoge inkorporirane u te filmove. Ovoga puta je njegova participacija bila još značajnija, jer je sama ideja za „međunastavak“ – radnog naslova Pored tebe – došla od njega“, govori on i dodaje:

„Inspiracija je zapravo došla iz neverovatno interesantnog filma Searching iz 2018. godine, u kome se veći deo radnje dešava – na desktopu glavnog junaka. Ovakva postavka nam omogućava da snimimo film bez kršenja pravila izolacije – junaci jedino mogu da komuniciraju preko web kamera, poruka, snimaka, aplikacija poput Skype-a i Viber-a. Ova okolnost deluje kao ograničenje, ali tek kad krenete da pišete i razvijate priču, vidite koliko vam interesantnih mogućnosti nudi u žanru misterije tj. trilera. Ovu ideju sam dalje razrađivao sa bliskim saradnicima sa kratkog filma Breaking Point – A Star Wars Story – Isidorom Bulatović, Natalijom Atanacković i Darkom Ivićem, inače glumcem i sjajnim saradnikom, koji će reprizirati ulogu Tadije, uz konsultacije sa Milenom Minjom Bogavac, sa kojom sam pisao Pored mene i Pored nas.“

Foto:Marko Kovačević

Govoreći o radnji filma, Filipović za Nova.rs objašnjava:

„Pored tebe žanrovski triler koji prati Kseniju (igra je Mina Nikolić – inače ćerka legendarnog Marka Nikolića, sa kojim sam imao čast da sarađujem na Šejtanovom ratniku gde je igrao Vožda Karađorđa), tabloidnu novinarku, koja pokušava da otkrije misteriju nestanka jednog od likova iz filma Pored mene. Na ovom putu dolazi do najvećeg profesionalnog izazova u karijeri, i kreće da raspliće zaveru koja povezuje estradu, ucenjivanje, tajne snimke, politiku i otkriva tajne koje su gimnazijalci iz Pored mene skrivali još od noći kad ih je razredna zaključala u školi. Ovo nam daje priliku da se bavimo temom koja je rak rana današnje Srbije – šta zapravo znači biti novinar, ovde, danas? Kako izgleda druga strana, i ljudsko lice iza click-bait naslova, političkih igara i pritisaka, bombardovanja estradnim „skandalima“ i mašinerije koja proizvodi oružje kojim se ovaj režim tako dobro služi – poplavu laži i manipulacija, u kojima se polako svi davimo“, govori Filipović za Nova.rs i dodaje:

„Da li je moguće ostati čovek u tom sistemu, i reći „ne“ kad se pređe granica, ili se granica već prešla kad ste ušli u to kolo? Epidemija Korona virusa čini stvar dodatno interesantnom – kako će Ksenija doći do istine, kad ne može da izađe iz stana? Nadamo se da će film biti završen pre kraja godine, i da ćemo uskoro imati više informacija koje ćemo podeliti sa publikom.“

 

Komentari

Vaš komentar