Estradni menadžeri: Nećemo dizati cene nastupa posle pandemije

Showbiz 22. apr. 202021:20 > 21:45
Podeli:
Foto:Privatna arhiva

Cela estrada je tokom vanrednog stanja ostala bez nastupa i honorara, a samim tim i njihovi menadžeri. Najuspešnije muzičke produkcije na velikim su gubicima, tako da su vlasnici i menadžeri prinuđeni da već prave novi poslovni plan kako bi ih se što pre nadoknadili. O tome koliko su izgubili u proteklih mesec dana, kao i to kakav je plan za budućnost za portal Nova.rs govore estradni menadžeri Bor Lalević, Goran Lečić i Boban Milanović.

PROČITAJTE JOŠ

Bor Lalević pripada „Kamarad“ produkciji, koja se bavi organizacijom velikih koncerta i zastupnik je mnogih izvođača. On tvrdi da su gubici tokom proteklih mesec i po dana veliki, te da se za sada ne mogu nadoknaditi.

“Gubici za taj određeni period se ne mogu nikako nadoknaditi. Jednostavno – nismo radili, pa samim tim nismo ni zaradili. Takvo je stanje. Neki u ovakvim situacijama dobijaju, dok neki gube. Sve je to normalno na nekom globalnom nivou. S obzirom na to da naša stuka podrazumeva javna okupljanja, prva je da kažemo “zaključana” od strane države, što je sasvim normalno. Previše je rano davati neki sud šta će i kako biti. Plan ćemo praviti u datom trenutku kada dođe do prestanka zabrane javnih okupljanja. Lično smatram da su svi na gubitku – i pevači, muzičari, menadžeri i gazde klubova kojima će sigurno biti najteže da prebrode ovu krizu”, kaže Lalević za Nova.rs i dodaje.

Foto:Privatna arhiva

“Potrebno je da se svi negde usaglasimo da svi smanje svoje apetite i da nađemo najbolja rešenja da posao ne trpi i da se što lakše prebrodi ova kriza. Sećam se da je jedna od boljih sezona u Crnoj Gori bila upravo ona nažalost posle bombardovanja, tako da se nadam da će narod u regionu biti u situaciji da letuje i posećuje hotele, ugostiteljske objekte i plaže.“

Vlasnik „Infiniti“ produkcije, Goran Lečić, proteklih godina imao je odličan profit od nastupa 17 pevača koje zastupa, a među kojima su Dara Bubamara, Đani, Sloba Radanović, Dejan Matić, Katarina Živković, Vuk Mob i mnogi drugi. On smatra da je situacija sa koronavirusom nanela veliku štetu čitavom šoubizbisu i već pravi plan kako bi se što pre nadoknadili gubici.

Foto:Privatna arhiva

“Pandemija je imala snažan uticaj na šoubiznis, ugostiteljstvo i turizam. Nije se, kao u nekim delatnostima, osetio delimičan pad u poslu, već potpuni prekid. Teško je reći koliki su gubici, ali velika je stvar, i to sigurno nemerljiva kada pomislim da smo svi zdravi i da polako izlazimo iz najgoreg perioda. Vreme ne može da se vrati, kao ni propuštene mogućnosti, ali ja to gledam sa vedrije strane, a to je da nakon dužeg odmora sa puno energije nastavimo dalje. Biznis plan postoji, ali se u ovom momentu ne može precizno reći kada će se stvoriti uslovi da se nastavi sa radom. Svi sa nestrpljenjem očekujemo da se završi pandemija i da se stvore uslovi za bezbedna okupljanja. Gledajući procentualno, pevači su na većem gubitku u odnosu na menadžere. Ali kako smo svi ostali bez posla, gubitak je podjednako veliki za sve nas”, kaže Lečić.

Jedan od najuspešnijih menadžera u „Grand“ produkciji i suprug uspešne novinarke i voditeljke Vesne Milanović, Boban Milanović, koji zastupa brojne pevače, objašnjava kako deluje povratak prvo u normalan život, a onda finansije.

Foto:Privatna arhiva

“Gubici o kojima govorite spadaju u probleme na globalnom nivou. Usled virusa koji je, uslovno rečeno, zaustavio svet, sada je najvažnije razmišljati o povratku u normalan i zdrav život, pa onda o finansijama. Sebe smatram odgovornom osobom, koja se tako odnosi prema životu, pa mislim da za strahove o gubicima i egzistenciji nema mesta. Postoji plan za ubuduće. Zastupam pevače “Grand” produkcije, pa shodno tome, sa svojim kolegama delujem timski. O svemu se dogovaramo. Nastale probleme rešavamo studiozno, jedan po jedan, i za sada veoma uspešno. Pevači i mendžeri čine celinu, imaju isti interes. Žargonski rečeno, nose isti dres i igraju za isti tim. Važno je u svemu ovome najpre sačuvati dostojanstvo, ne odustati od zajedničkih zadatih ciljeva, planova, čuvati svoje poslovme partnere i saradnike i sve će biti u redu. Nećemo podići cenu pevača nakon vanrednog stanja. I pevačima, i nama, ali i našim saradnicima širom sveta najvažnije je da se svi što pre vratimo normalnim životnim dinamizmima. A muzika je lek za sve loše situacije”, zaključuje Milanović.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar